твоята гледна точка
Фирмите вече казват в НАП и сделки с офшорки
Автор Vnews, добавено на 17.03.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Всяка българска фирма, която през 2013 г. е имала финансови или търговски отношения с офшорни компании, вече ще ги обявява пред данъчните.
Това става ясно от указания на финансовото министерство и Националната агенция за приходите. Новата справка се въвежда за първи път от тази година, след като бе приет закон за офшорките, който вече е в сила.

Указанията задължават всяка фирма, която не е регистрирана по ДДС, да впише всяка сделка с начислен косвен данък. Тези с регистрация трябва да отразят сделките в справката без ДДС.

В новия документ трябва да се опишат всички покупки или продажби на всякакви стоки или услуги, извършени имотни сделки, без значение дали са покупки, или продажби. Трябва да се декларира и придобиването на търговска марка, на патент, получаване на права по лицензионни споразумения, както и на ноу-хау.

Данъчните ще изискват от българските компании да обявят и всички заеми към или от офшорни компании. Правилото е от общата сума най-напред да се приспаднат направените по тях погашения и да се декларират остатъците по всеки заем.

От документа става ясно още, че няма да се обявяват получени от офшорна компания дивиденти. В замяна на това обаче ще трябва да се посочат всички приходи или разходи за лихви, които се включват в счетоводния резултат за 2013 г. Същото правило се отнася и за изплатени или получени неустойки.

Определена категория свързани лица остават извън изискването за деклариране. Няма да се описват отношения между съпрузи, роднини по права и съребрена линия. Няма да се обявяват и отношения между работодател и работник. Няма да бъдат вписвани и дарения от и към офшорни компании, независимо от вида на дареното. Задължително е обаче декларирането на всички останали сделки, независимо от това кога ще има плащания по тях. Например, ако е договорена продажба на 100 тона зърно, през 2013 г. са доставени 40 тона, а останалите още не са, в справката се съобщава само за 40 тона.

Като задължителни за деклариране сделки са посочени всички прехвърляния на фирми или фирмени дялове, парични и непарични вноски в учредяване на дружество в офшорна зона, както и всички видове цесии.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Атаката с дронове на рафинерии в Саудитска Арабия удари България с по-високи цени на горивата, като дизелът пак ще е над 2,30 лв. До края на седмицата се очаква поскъпването и […]

 

Бившият образователен министър и настоящ червен депутат Анелия Клисарова ще е кандидат за кмет на БСП във Варна. Това реши Националният […]

 

Подводни магистрали, “небостъргачи” надолу в земята, летящи автобуси и таксита, масово производство на човешки органи с 3D принтери, домове, които се […]

 
 

към началото