твоята гледна точка
Слагат кантари и решетки на старите асансьори
Автор Vnews, добавено на 13.03.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Специални кантари ще се монтират на асансьорите, които нямат устройства за контрол на товарите и кабините им са по-големи от стандартните. Това реши правителството, като промени наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьорите. Уредбите, на които ще се монтират кантари, са само около 2000 на брой и произведени преди 2002 г. Поставянето на измервателния уред трябва да стане до края на 2015 г.

Живеещите в блокове със стари асансьори имат още един начин да предотвратят претоварване – да се монтира врата, която да раздели кабината и в нея да се качват по-малко пътници. Така няма да се стига до препълване и аварии. Друго изискване е в кабините на асансьорите да има аварийно осветление. То  трябва да се включва автоматично при спиране на тока. Така пътниците, които са останали в асансьора няма да остават на тъмно и да изпадат в паника. Наредбата предвижда още до 30 юни 2016 г. шахтите на асансьорите да бъдат оборудвани с осветление, а върху покрива на кабината, в шахтата и ролковото им помещение да се монтират устройства за аварийно спиране. Така уредбите ще станат по-безопасни за техниците и служителите от метрологията, които проверяват изправността им. До 31 декември 2016 г. трябва да се осигури аварийна двустранна разговорна радиовръзка между пътниците в кабината на асансьора и фирмата, която го обслужва аварийно. Така най-бързо ще се отстраняват повредите и ще намалеят случаите, в които пътниците сами излизат от кабината и падат в шахтата или се нараняват по някакъв начин.

Наредбата предвижда най-дълъг срок за монтиране под кабините на предпазен щит. Това трябва да стане до края на 2023 г. в жилищните сгради, а в обществените – до края на 2018 г. Щитът ще предпазва пътниците от падане в шахтата, когато напускат кабината при принудително отваряне вратата при засядане.

По данни на Българската асансьорна асоциация в България има 120 000 асансьора. 80 000 от тях са на възраст между 20 и 80 г., една нова уредба струва между 20 000 и 40 000 лв. Монтирането на допълнителните устройства към старите кабини ще е 10 или дори 20 пъти по-евтино, коментираха експерти.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

От Прокуратурата пуснаха разговори, заради които Гешев пита за имунитета на Радев.

Съдържанието на разговорите разкрива, че са по повод проверка на КПКОНПИ по отношение на съпругата на президента Десислава Радева. Наблюдаващите […]

 

Законно ли е президентът и вицепрезидентът да бъдат проверявани и спрямо тях да се води наказателно дело, в случай че след […]

 

Грипната ваканция във Варна е в сила от 28 януари до 5 февруари 2020, включително. Това съобщи за Радио Варна д-р […]

 
 

към началото