твоята гледна точка
Държавата ще плаща реални здравни вноски
Автор Vnews, добавено на 12.03.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Държавата ще плаща в реален размер здравните вноски на всички групи хора, които осигурява. Това ще стане до 2020 г., пише в 3-годишния план за действие по програмата за развитие на „България 2020“. Планът е за 2014-2016 г.

За мярката от години настояват лекарският съюз и пациентските организации, тъй като така в бюджета на здравната каса ще влизат още 400 млн. лв. годишно. Сега държавата плаща за децата половин здравна вноска, а от години превежда на НЗОК една и съща сума за държавната администрация, военните, полицаите, съдиите и др., независимо че доходите им се повишават.

В плана за пореден път се посочва, че клиничните пътеки ще бъдат заменени от диагностично-свързаните групи – ДСГ. При тях приетите в болница се лекуват не само за основното заболяване, но и за придружаващите. Здравният министър Таня Андреева е казвала, че те ще са факт до 2017 г., а в плана е записан максимален срок до 2020 г.

Включена е и важна мярка за подмяната на апаратурата в диализните центрове. За целта до 2020 г. ще са нужни 50 млн. лв., които ще дойдат от бюджета на здравното министерство.

Сред приоритетите на земеделското министерство, записани в плана, е възстановяване на съоръженията за напояване. Предвижда се до 1 март догодина да се направи инвентаризация на хидромелиоративния фонд. Тя ще струва на хазната 2 млн. лв. Съоръженията за напояване ще се възстановяват по новата Програма за развитие на селските райони. От нея ще се осигурят и пари за хуманно отношение към свине и птици.
От документа става ясно още, че ще започне подготовка за концесия на жп гарите София и Подуяне. Такива са плановете и за пристанищния терминал в Силистра, и за част от пристанището в Русе. До 2016 г. ще се прави обосновка на концесиите. Ще продължи и подготовката за концесия на жп гарата във Варна, на летищата в София, Пловдив и Балчик.

Планира се БДЖ да продаде неоперативните си активи като почивни станции. Пазарната цена на ненужните имоти е около135 млн. лв. Предвижда се и ежегодно да се прави график за оптимизация на персонала в железниците чрез естественото текучество.
За част от мерките в плана не е посочено нужното финансиране или как ще бъде осигурено. За останалите се разчита основно на еврофондовете и по-малко на държавния бюджет.

Според документа, ако всички предвидени европейски и държавни пари се усвоят, това ще се отрази най-много на износа и на ръста на БВП. Средствата по плана ще осигурят 8,8% от увеличението на износа до 2016 г. и 4,2% от това на БВП. Отражението върху пазара на труда обаче ще е минимално. Безработицата би се свила с едва 0,1 процентни пункта, а ръстът на заетостта би бил с 0,2% по-голям.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов от 13 ноември, се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа. АПИ призовава шофьорите, ако досега не […]

 

В първия работен ден от новата седмица над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. В източните райони около обяд облачността […]

 

Българската православна църква почита паметта на Свети Великомъченик Мина, смятан за покровител на семейството и пазител на сираците и бездомните.

Смята се […]

 
 

към началото