твоята гледна точка
Режат бюджетите на болниците с 20%?
Автор Vnews, добавено на 06.03.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Бюджетите на болниците в страната е възможно да бъдат намалени с 20%. Това е посочил управителят на Здравната каса д-р Румяна Тодорова пред здравния министър д-р Таня Андреева, като една от стъпките, които касата вероятно ще предприеме, за да се справи с ограничения си бюджет.

По време на заседание на Парламентарната здравна комисия този следобед министърът посочи, че ще се върви към определяне на ограничения за лечебните заведения, но директорът на финансовата институция все още не е разяснил по-конкретно намеренията на касата.

От Лекарския съюз се обявиха против готвената мярка и не изключиха възможността, ако тя се реализира, да излязат на протест. От съсловната организация смятат, че дефицитът на Здравната каса още към средата на тази година ще е от порядъка на 200 – 250 млн. лева.

Здравният министър д-р Таня Андреева не скри притеснението си от малкото средства за болниците и уточни, че информацията за 20%-то намаление на бюджетите им е станала ясна от разговор с управителя на касата д-р Румяна Тодорова.

„Имахме разговор и тя ми каза какви са намеренията и предложенията от страна на Касата, които предстои да се обсъждат от Надзора. Лимитите на лечебните заведения да бъдат намалени – мотивите са, че Касата има определен ресурс, а той няма да стигне за всичко. Аз от своя страна предложих да се намери начин по който да се спести ресурс при договарянето на лекарства и на медицински изделия, така че да има достатъчно ресурс за медицински дейности“, допълни Андреева.

От Лекарския съюз обявиха, че са съгласни да се въведе по-строг контрол и болниците, които са усвоили неправомерно средства да бъдат санкционирани. Категорично обаче не сме съгласни за свършена работа да не се плати на болниците, посочи заместник-председателят на организацията д-р Юлиан Йорданов и допълни, че не изключва вероятността от лекарски протести.

„Предполагам, че и такова решение може да вземе Лекарският съюз, защото това изключително много ще затрудни работата на болниците. Видяхте какво се случи в края на миналата година, когато бяха орязани бюджетите на болниците“, припомни Йорданов.

Андреева допълни, че голям брой от държавните и общинските болници в страна са декапитализирани и основният проблем е свързан с тяхното спасяване. Тези болници страдали най-много в районите, в които са жизнено необходими, защото в тези райони основният им източник на финансиране била Здравната каса.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

От 21 февруари, петък, талоните на двата частни организатора на лотарийни игри – “Национална лотария” и “Лотария България” вече не са валидни.

Вчера в “Държавен вестник” бяха обнародвани поправките в закона за […]

 

Бил Гейтс имал пръст в заразата, за да намалее населението на планетата, твърдят фенове на заговорите

Две трети от населението на Земята може да се зарази от новия коронавирус, […]

 

Анонимните сейфове в банките вече са забранени.

Общи екипи на БНБ и на ДАНС ще проверяват на място съмнителни за пране на […]

 
 

към началото