твоята гледна точка
Опсно расте броят на ражданията със секцио. Ексминистър иска дискусия
Автор Vnews, добавено на 06.03.2014 година, в категории: Доктор Ох Боли, Коментари (0)

В България продължава тенденцията все повече жени да раждат с цезарово сечение. Според Националната информационна система за ражданията само за година ръстът е от 2,4%. За последните 5 г. имаме повишаване от 8%. Това е твърде висок резултат, а скоростта на увеличение трябва да събуди дискусия в обществото. Твърдо съм убеден, че жената трябва да има свободата да избере начина, по който ще ражда – нещо, което поне на хартия все още не е регламентирано днес. Но така също съм убеден, че на българката трябва да се дава шанс да роди нормално. А това изглежда става все по-рядко понастоящем. За това алармира в Стандарт ексминистърът на здравеопазването от кабинета „Борисов“ д-р Стефан Константинов.

Тенденцията за нарастване на цезаровите сечения не е от вчера и не е само у нас. Ако в САЩ през 1970 г. те са били 5,5%, през 1983 стават 20,3%, за да достигнат до 32,8% през 2010-2012. Този ръст е станал причина там за множество инициативи на държавно ниво, целящи промяна в болничните политики. Това е така, защото цезаровото сечение е коремна операция с краткосрочни и дълготрайни рискове и последици, които съществуват въпреки безспорния напредък в оперативната техника. Освен това въпросът има и икономически измерения. Основните усилия в САЩ са насочени към намаляване броя на цезаровите сечения при първо раждане, защото само 10% от веднъж родилите с операция получават възможност да родят нормално. И наистина вече се забелязват успехи – за първи път след десетилетия ръст в последните години в Щатите се наблюдават райони със задържане дори намаление на първичните цезарови сечения – от 22,4% през 2009 г. до 21,9% през 2012-а. В същото време у нас картината е противоположна. За две десетилетия процентът на цезарови сечения в големи клиники е нараснал над 3 пъти. В София всяко второ дете през 2013 г. е родено с операция (49%), но има региони, където процентът е още по-висок – например Смолян за миналата година – 56%!

Тези числа не могат да бъдат обяснени само с медицински причини и изискват анализ и вземане на адекватни мерки. За съжаление обаче сериозна дискусия по тези проблеми отсъства, което е благоприятна почва за появата на различни екзотични и опасни опити раждането да бъде изведено от полето на медицината и върнато към практикуването му от хора със съмнителни познания и цели. Това е естествена макар и неадекватна реакция срещу прекалената медикализация на раждането в общество, в което само 29% от ражданията у нас стават, без каквато и да е оперативна намеса. Никой никъде не е доказал, че при безпроблемна бременност оперативното раждане има сумарно повече предимства пред естественото. Ако това не беше факт, със сигурност една от най-известните двойки в света – херцогиня Кейт и принц Уилям, нямаше да се сдобият с наследник по естествен начин. Те без съмнение могат да си позволят най-доброто.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

От Прокуратурата пуснаха разговори, заради които Гешев пита за имунитета на Радев.

Съдържанието на разговорите разкрива, че са по повод проверка на КПКОНПИ по отношение на съпругата на президента Десислава Радева. Наблюдаващите […]

 

Законно ли е президентът и вицепрезидентът да бъдат проверявани и спрямо тях да се води наказателно дело, в случай че след […]

 

Грипната ваканция във Варна е в сила от 28 януари до 5 февруари 2020, включително. Това съобщи за Радио Варна д-р […]

 
 

към началото