твоята гледна точка
Ванухи Аракелян оглави Апелативния съд във Варна
Автор: Снимка: Народно дело, добавено на 06.02.2014 година, в категории: Властта, Коментари (0)

С 18 гласа „за“ и 4 против“ Висшият съдебен съвет избра Ванухи Аракелян за председател на Варненския апелативен съд. Близо 2 часа продължиха дебатите между членовете на съвета и Ванухи Аракелян. Тя имаше възможност да представи концепцията си за развитието на втория по големина и натовареност апелативен съд в страна.
Ванухи Аракелян завършва Юридическия факултет на СУ”Св.Кл.Охридски” през 1988 г. Професионалният й път започва като стажант-съдия в Окръжен съд Варна през същата година, преминава през ОбНС Добрич, където е Главен юрисконсулт. Съдия в Районен съд Варна от 1991 до 1996 г., там в последните две години е зам.-председател и председател на Брачна колегия. От октомври 1996 е съдия в Окръжен съд Варна, негов зам.-председател и ръководител на Търговско и фирмено отделение. Има ранг съдия във ВКС и ВАС. От юни 2004 година е административен ръководител на Окръжен съд Варна и до настоящия момент вече втори мандат управлява този съд.
Многократно е казвала, че в старта на първия си ръководен мандат се чувствала като човек, който трябва да обхване с ръцете си слон. С пословична упоритост и професионализъм воюва за покриването на всеки един от стандартите за добро управление на съда, разписани още през 2005 г. в План за развитието на Варненски окръжен съд, подкрепен от Инициативата за укрепване на съдебната система към Американската агенция за международно развитие и одобрен от ВСС.
Казва, че за нея Правораздаването е свещенодействие, а по своята същност самотно занимание. Съдията трябва да има относителния комфорт да прегледа делото и представените доказателствата, за да се произнесе според закона и неговото вътрешното убеждение.
Твърди, че да си административен ръководител не е професия. Като съдия се чувства на мястото си. Сигурно и заради това съдбата я дари с уникален шанс. Ванухи Аракелян е първият в страната съдия по несъстоятелност, чието име свързваме с мегаделото за фалита на Варненска корабостроителница.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

На извънредна среща Комисията за борба с грипа и респираторните заболявания във Варна взе решение да обяви грипна епидемия за Варна, както и разпуска учениците в грипна ваканция.

Това се наложи заради големия […]

 

Почти двойно са се увеличили случаите на остри респираторни заболявания във Варна. Болните през настоящата седмица са били 718, докато предходната […]

 

Ремонти на улиците „Цар Симеон I“ и „Михаил Колони” в центъра на Варна започват от следващата седмица. Поради тази причина от […]

 
 

към началото