твоята гледна точка
Ванухи Аракелян оглави Апелативния съд във Варна
Автор: Снимка: Народно дело, добавено на 06.02.2014 година, в категории: Властта, Коментари (0)

С 18 гласа „за“ и 4 против“ Висшият съдебен съвет избра Ванухи Аракелян за председател на Варненския апелативен съд. Близо 2 часа продължиха дебатите между членовете на съвета и Ванухи Аракелян. Тя имаше възможност да представи концепцията си за развитието на втория по големина и натовареност апелативен съд в страна.
Ванухи Аракелян завършва Юридическия факултет на СУ”Св.Кл.Охридски” през 1988 г. Професионалният й път започва като стажант-съдия в Окръжен съд Варна през същата година, преминава през ОбНС Добрич, където е Главен юрисконсулт. Съдия в Районен съд Варна от 1991 до 1996 г., там в последните две години е зам.-председател и председател на Брачна колегия. От октомври 1996 е съдия в Окръжен съд Варна, негов зам.-председател и ръководител на Търговско и фирмено отделение. Има ранг съдия във ВКС и ВАС. От юни 2004 година е административен ръководител на Окръжен съд Варна и до настоящия момент вече втори мандат управлява този съд.
Многократно е казвала, че в старта на първия си ръководен мандат се чувствала като човек, който трябва да обхване с ръцете си слон. С пословична упоритост и професионализъм воюва за покриването на всеки един от стандартите за добро управление на съда, разписани още през 2005 г. в План за развитието на Варненски окръжен съд, подкрепен от Инициативата за укрепване на съдебната система към Американската агенция за международно развитие и одобрен от ВСС.
Казва, че за нея Правораздаването е свещенодействие, а по своята същност самотно занимание. Съдията трябва да има относителния комфорт да прегледа делото и представените доказателствата, за да се произнесе според закона и неговото вътрешното убеждение.
Твърди, че да си административен ръководител не е професия. Като съдия се чувства на мястото си. Сигурно и заради това съдбата я дари с уникален шанс. Ванухи Аракелян е първият в страната съдия по несъстоятелност, чието име свързваме с мегаделото за фалита на Варненска корабостроителница.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Ръководството на БСП свали политическото си доверие от градския председател на партията във Варна.

„Взехме едно нелеко решение. Изпълнителното бюро свали политическото си доверие от Борислав Гуцанов като председател. Търсим обединение, което […]

 

От три общински системи за улично видеонаблюдение във Варна, нито една не следи трафика и инцидентите на пътя.

Не работят 130 камери, […]

 

В следващите часове времето в нашата страна ще се влошава. Тази нощ в Западна България ще има интензивни валежи с гръмотевични […]

 
 

към началото