твоята гледна точка
Маргаринът вреден за мозъка
Автор Vnews, добавено на 03.02.2014 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Маргаринът, палмовото масло и растителната сметана причиняват диабет, мозъчни инсулти, инфаркти, деменция, влошават качеството на майчината кърма, предизвикват исхемична болест на сърцето, затлъстяване, атеросклероза и редица други заболявания. Това са показали проучвания на специалисти от Държавната агенция за храните и лекарствата (FDA). Експертите обясняват, че хидрогенираните масла, каквито са тези продукти, са вредни за здравето ни. Затова FDA наложи забрана за използването им в САЩ неотдавна.

Тези масла да бъдат забранени и в България. За това настояват от сдружение „Зелени инициативи“, които до дни ще внесат искането си в Министерството на здравеопазването, Министерството на земеделието и Агенцията по безопасност на храните, съобщиха от неправителствената организация. От там припомниха, че тези вредни трансмазнини са в основата на маргарина, палмовото масло и растителната сладкарска сметана, които се използват масово в България за производството на бисквити, вафли и тестени изделия.

Зелените активисти излязоха с призив към Агенцията по безопасност на храните и  Министерството на здравеопазването да проведат дебати по този въпрос и за забраната им за употреба в хранителната индустрия. Еколозите припомниха, че България е на челните позиции в Европейския съюз по сърдечносъдови заболявания. При хидрогенацията естествени растителните масла, каквито са добитите от царевица, рапица и соя, се нагряват и молекулният им състав се „дообогатява“ с един атом водород. Така маслата придобиват по-голяма твърдост и трайност. Този процес обаче променя първоначалната молекулна структура на маслата. Те стават вредни за здравето, защото се отлагат по кръвоносните съдове и не се разграждат от организма, обясниха от сдружението.

Хидрогенацията при трансмазнините действително отключва редица болестни фактори в човешкия организъм, като се започне от сърдечносъдови и се стигне до по-ранно проявяване на деменцията, наричана още старческо оглупяване. Така коментира проблема за „Монитор” доц. Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и свързаните с него заболявания, той е и член на Европейската академия за хранене. Доц. Ханджиев обясни, че неотдавна дори Дания – страна с либерален режим по отношение на храните, е ограничила съдържанието на трансмазнините, „обогатени” с водород, да бъде до 1% в продуктите. Трудно е да се забранят храни, с които човечеството вече е свикнало. Здравните ни власти обаче трябва да ограничат тези вредности до 1 на сто, както е в други страни, каза доц. Светослав Ханджиев и допълни, че сега подобни норми у нас няма.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

От Прокуратурата пуснаха разговори, заради които Гешев пита за имунитета на Радев.

Съдържанието на разговорите разкрива, че са по повод проверка на КПКОНПИ по отношение на съпругата на президента Десислава Радева. Наблюдаващите […]

 

Законно ли е президентът и вицепрезидентът да бъдат проверявани и спрямо тях да се води наказателно дело, в случай че след […]

 

Грипната ваканция във Варна е в сила от 28 януари до 5 февруари 2020, включително. Това съобщи за Радио Варна д-р […]

 
 

към началото