твоята гледна точка
Шефът трябва да ни пази от течение, жега, студ и влага
Автор Vnews, добавено на 01.02.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Работодателите са длъжни да контролират температурата, влажността и дори скоростта на течението в работните помещения. Това предвижда нова наредба за микроклимата на работното място, подготвена от социалното министерство.

В офисите температурата не трябва да пада под 20 градуса през зимата и да не надхвърля 28 градуса през лятото, пише в наредбата. За топлите месеци се допуска изключение – при много топло време в офиса може да бъде и 31 градуса.

При производствените помещения температурите не трябва да падат под 16 градуса през зимата и да не надхвърлят 21 градуса през лятото. Изключенията позволяват максимална температура до 29 градуса в най-жежките дни, както и минимални температури от 12 градуса, ако работните места са непостоянни.

Наредбата въвежда и норми за скоростта, с която се движи въздухът в работните помещения. За офис течението не може да е по-бързо от 0,2 м в секунда, а за производствено хале – най-много 0,5 м в секунда. Въведени са и ограничения за влажността на въздуха в работните помещения.

За да спазват наредбата работодателите ще трябва да измерват тези показатели в офиси и халета, както и да следят каква е външната температура на сянка.

При много високи температури шефовете ще осигуряват студена вода на работниците и служителите, а при ниски – топли напитки. Те имат задължение да осигурят и подходящо облекло за микроклимата в работните помещения. Трябва да има и специални стаи за сгряване или разхлаждане.

Компаниите пък са длъжни да купуват компютри и машини, които не отделят много топлина при работа.

Шефовете на фирми, чиито служители работят на открито, като строителни например ще трябва да следят и метеорологичните кодове на БАН. При оранжев или червен код за валежи, вятър, мъгла, високи и ниски температури е забранено да се работи на открито, гласи наредбата. Изключение се прави единствено за дейности, свързани с отбраната на страната и извършване на неотложни ремонти по водопроводи, електропроводи и други.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

РЗИ Варна въведе строги антигрипни мерки, за да овладее епидемията. Лечебните заведения трябва да имат готовност за ограничаване разпространението на инфекции. При възможност след рязко увеличение на заболелите от грип да […]

 

Предлагат намаляване на скоростта по първокласните пътища от 90 на 80 км/ч

Поне 50 часа кормуване за книжка

Ще се прави одит за безопасността […]

 

След Бургас, Стара Загора, Шумен и Силистра, грипна епидемия вчера обявиха и областите Перник и Пазарджик. Здравните власти са изпратили препоръка […]

 
 

към началото