твоята гледна точка
Правят съдебно-техническа експертиза на „Южен поток“
Автор Vnews, добавено на 30.01.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Върховният административен съд назначи комплексна съдебно-техническа експертиза по делото на граждански организации и физически лица срещу решението на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да позволи изграждането на газопровод „Южен поток“ на територията на България.

Това стана по желание на ищците, които настояха вещите лица по експертизата да бъдат физик, еколог, лесотехнически инженер и специалист по прогнозираните отпадъци и начина им на складиране.

Очаквано, защитата оспори искането за подобна експертиза. Адвокатът на „Южен поток България“ АД Тодор Батков обясни пред медиите, че експертизата засяга въпроси, които са извън ОВОС. Той определи искането като печелене на време и злоупотреба с процесуални права, като подчерта, че то е много непрофесионално формулирано.

Има основания за нашите притеснения, това дело бе неизбежно, обяви след заседанието на Темида един от частните жалбоподатели Вихрен Христов.

Той разказа, че живее на около 1,5 км от бъдещата компресорна станция край Варна. Оказа се, че именно тя притеснява жителите на района, а не строежът на тръбопровода.

Вредните газове, които ще изпуска генераторът, и нискочестотният звук ще са заплаха за хората, обясни Христов. Тези проблеми вече съществуват в района, тъй като там вече има такава станция, но нейните размери са в пъти по-малки от това, което очаква жителите при строежа на „Южен поток“. Според Христов има варианти, в които строежът да бъде изместен така, че да не вреди на никого.

В Европа няма подобна компресорна станция на километър от половинмилионен град, категорични са жалбоподателите. В нито една друга страна, през която ще минава „Южен поток“ проектът не среща такъв граждански отпор както у нас, защото навсякъде другаде станциите се изграждат на поне два километра от почти обезлюдени села, смятат недоволните граждани. Ние не сме срещу строежа, а срещу местоположението, категорични са те.

Има огромно противоречие между данните в ОВОС и това, което е реално на място. Това пък е мнението на адвокатите на жалбоподателите.

Според юристите има явно противоречие между заповедта на министъра на околната среда и водите и ОВОС.

Стана ясно, че изследванията в ОВОС касаят агрегат, който е 25 мегавата, а решението на министъра разрешава работата на компресорната станция с агрегати до 89 мегавата мощност, което обезсмисля целия ОВОС./news.bg



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

Данъкът за жилищата може да бъде повишен, ако общините искат за имат повече приходи, стана ясно от думите на министъра на финансите Владислав Горанов в рамките на парламентарния контрол. Облагането на […]

 

България остава на дъното сред страните от Европейския съюз по размер на заплатите, сочат данните на Евростат за заплащането за един […]

 

С пълно мнозинство от 45 гласа „за“ Общинският съвет прие новата система от правила за електронен прием в първи клас […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото