твоята гледна точка
Българинът заложи на бързите заеми
Автор Vnews, добавено на 30.01.2014 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

2013 г. определено беше годината на бързите заеми. За 12 месеца кредитите за потребление, отпуснати на домакинствата от фирми за бързи пари, са се увеличили с рекордните 19%. В същото време потребителските кредити в банковия сектор бележат дори лек спад – с 0,3%. Това става ясно от годишния обзор на пазара на кредити и депозити, изготвен от финансовия портал “Моите пари” на базата на данни на БНБ към септември 2013 г.

В бизнеса с бързите заеми се въртят близо 2 млрд. лв. От тях обаче потребителските заеми за домакинствата достигат 969 млн. лв. в края на септември 2013 г., откогато са най-актуалните данни на централната банка за сектора. Това е със 153 млн. лв., или 19% повече в сравнение със същия месец на 2012 г.

В същото време потребителските заеми за домакинствата от банките намаляват с 0,3% на годишна база към септември до 7,3 млрд. лв. В абсолютна сума намалението е с близо 25 млн. лв. До края на декември 2013 г. все пак търсенето на потребителски заеми от трезорите леко се е съживило и в крайна сметка те са приключили годината на ниво 7,42 млрд. лв., което е ръст от 2,2% за 12 месеца.

Данните, според които потребителското кредитиране се пренасочва от банките към фирмите за лесни пари, означава и навлизане във все по-рискови сегменти. Обикновено става дума за раздаване на пари на по-бедни хора, 1/3 от които впоследствие не могат да върнат средствата. Според експерти другото обяснение за необичайно високия ръст на пазара е навлизането на нови играчи и агресивните стратегии на действащите фирми в сектора за привличане на нови клиенти.

За разлика от бурното развитие в сектора на бързите пари, на банковия пазар годината мина доста вяло. Чаканото съживяване в сектора на жилищното кредитиране така и не се случи, отбелязват от “Моите пари”. В същото време продължи ръстът на спестовността. Към края на ноември депозитите и спестовните сметки в банките достигат 38,6 млрд. лв., което е ръст с 9,30% на годишна база. Това се случва въпреки чувствителния спад на лихвите с над 1 процентен пункт.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Керамични зарчета от I и II в. пр. Хр., от късния елинизъм, откриха археолози в най-стария град в Европа – „Провадия-солницата“ – в Тракийската могила. Предполага се, че още по това […]

 

Най-малко 149 души са загинали при вчерашното земетресение с магнитуд 7,1 в Мексико, съобщи Ройтерс, като се позовава на националната агенция […]

 

Поредна проверка установи двоен стандарт при храните на Изток и на Запад и значителни разлики в цените на част от продуктите. […]

 
 

към началото