твоята гледна точка
ГЕРБ пита Орешарски стои ли зад натиска за смяна във „ВиК – Варна“
Автор Vnews, добавено на 29.01.2014 година, в категории: Властта, Коментари (0)

„Кой е предложил Иван Великов за областен управител и кой ще понесе отговорността за действията му?” Този въпрос варненските народни представители от ПП ГЕРБ отправят чрез механизмите за парламентарен контрол директно към министър-председателя Пламен Орешарски. Конкретният повод е заповедта на областния управител, с която бяха върнати за преразглеждане всички решения от сесията на Общински съвет – Варна, проведена на 13 и 14 декември 2013 г., съобщиха от пресцентъра на партията в морската столица.

В писмено поставения си въпрос депутатите Павел Христов, Лиляна Павлова, Емил Радев, Красимира Анастасова, Николай Апостолов и Нели Петрова настояват премиерът да отговори дали е запознат с некомпетентните действия на областния управител и дали тези действия са направени с негова санкция. „Застава ли правителството зад незаконосъобразните действия на назначения от него областен управител, с които се накърняват съществени интереси на варненци заради овладяване на едно търговско дружество?”, питат още варненските народни представители от ПП ГЕРБ, като визират казуса с Общото събрание на съдружниците на Водоснабдяване и канализация Варна ООД.

На въпросното заседание представителят на община Варна гласува против освобождаване на стария и избора на новите управител и контрольор. Мотивът е, че събранието не е свикано законосъобразно, на съдружниците не са представени никакви материали, а предложената кандидатура на Пламен Стоянов за нов управител не отговаря на изискванията. Приетите решения, освен това, са същите, които се обжалват пред Варненския окръжен съд и все още няма влязло в сила постановено решение по делото. Въпреки това управителят и контрольорът на ВиК са сменени със същите лица, които са били избрани през юли 2013 г., се отчита в аргументите на депутатите от ПП ГЕРБ-Варна.

Те припомнят, че без да е страна по съдебните дела, свързани с оспорването на решенията от Общото събрание на ВиК, Иван Великов изпраща свое становище до Варненския окръжен съд. В него той поддържа тезата, че обжалването от страна на съдружника община Варна е незаконосъобразно, защото не е влязло в сила решението на ОбС за избор на представител в Общото събрание на дружеството. От това действие на Иван Великов става ясно, че именно рокадата във ВиК ООД е станала причина за връщането на всички решения на сесията. По този начин се заостря вниманието на обществеността, че областният управител е пряко ангажиран в овладяване управлението на едно търговско дружество, се изтъква във въпроса до премиера.

Чрез него се припомня, че с върнатите от Иван Великов решения варненци са лишени от възможността да заплатят с намаление такса „Смет” и данък „МПС”, за неопределен период е спряно и изплащането на социални и здравни помощи на граждани, изпаднали в затруднения, бавят се парите за съфинансиране на европрограми и заплатите на персонала на Тубдиспансера преди коледните празници, блокира се актуализацията на бюджета за 2013 г., отлага се приемането на бюджета на общината за 2014 г. и т.н.

Тези и други решения на местния парламент на практика са върнати в първия работен ден след коледните празници с мотивите, че заседанието не е проведено през втората сряда от месеца, въпреки че за промяна на датата има решение на председателския съвет към ОбС. Такова решение е взето от председателския съвет, но няма законово задължение да се представя на областния управител. Няма пречка обаче той да го поиска и да му бъде предоставено, категорични са варненските народни представители. Те не са съгласни и с процедурните забележки на Иван Великов, че становищата на водещите комисии и мотивите на вносителите на проекти за решения не са четени в ОбС. Становищата на комисиите присъстват в протоколите, а мотивите се съдържат в предложенията в писмен вид. Те същевременно са публикувани на сайта но община Варна и разпратени на електронните пощи на съветниците. Областният управител спокойно би могъл да се запознае с тях, а ако не може да се справи с търсенето на уеб страницата на общината, то може да изиска да му бъдат предоставени служебно, отчитат в питането си към премиера варненските депутати от ПП ГЕРБ.

Според тях заповедта на областния управител умишлено е внесена в деловодството на община Варна в последния работен ден от 2013 г., тъй като така свикването и провеждането на сесия до 31 декември става невъзможно. Абсолютно в нарушение на закона е и повторното връщане на 2 решения, които веднъж вече са били върнати от Иван Великов и прегласувани на сесията на 13 декември 2013 г. Така областният управител е превишил правомощията си, тъй като ЗМСМА му дава право да ги оспори единствено пред административния съд, се изтъква още в писмения въпрос на варненските депутати до премиера.

Според тях още по-притеснителни са изказванията на г-н Иван Великов, че дава „жълт картон” на ОбС и се конфронтира с общинските съветници, вместо да води политика на общи действия на местната и централната власт за подобряване на условията на живот на територията на община Варна, заявяват народните представители Павел Христов, Лиляна Павлова, Емил Радев, Красимира Анастасова, Николай Апостолов и Нели Петрова.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

РЗИ Варна въведе строги антигрипни мерки, за да овладее епидемията. Лечебните заведения трябва да имат готовност за ограничаване разпространението на инфекции. При възможност след рязко увеличение на заболелите от грип да […]

 

Предлагат намаляване на скоростта по първокласните пътища от 90 на 80 км/ч

Поне 50 часа кормуване за книжка

Ще се прави одит за безопасността […]

 

След Бургас, Стара Загора, Шумен и Силистра, грипна епидемия вчера обявиха и областите Перник и Пазарджик. Здравните власти са изпратили препоръка […]

 
 

към началото