твоята гледна точка
Чесън и здрав сън за силен имунитет
Автор Vnews, добавено на 25.01.2014 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Имунитетът зависи изключително много от храненето. Неслучайно, ако се върнем назад във времето, ще видим, че жълтата гостенка например се е срещала предимно сред недохранените слоеве на населението.

Това заяви за „Труд“ д-р Петър Атанасов, специалист по вътрешни болести от столичния институт „Пирогов“. Ето защо е толкова важно в сезона на грипа приеманата храна да е питателна и разнообразна. „Тя трябва да съдържа достатъчно количество въглехидрати, белтъци и мазнини в съотношение 3:2:1. Т.е. препоръчително е въглехидратите да представляват около три части от приготвеното количество храна, белтъците – две, и мазнините – една“, обясни д-р Атанасов. Разбира се, тази схема не се прилага при хора с някои заболявания. Такова изключение са диабетиците. Техният режим се определя от лекуващия им лекар.

„Вълшебни“ в битката с вирусите се оказват храните, съдържащи биологично активни вещества с антибактериален, противовирусен и противогъбичен ефект. Става дума за изконния чесън, кромид и праз лук“, обобщи д-р Петър Атанасов.

Всеки знае за доказания профилатичен ефект на чесъна в студените месеци. „Затова, ако човек има здрав стомах и черва, трябва да го консумира редовно“, отсече д-р Атанасов. Много полезни са пресните плодове и зеленчуци като ябълките, лимоните и червените чушки, защото всички те са богати на витамин С.

Друг начин да подсилите защитните сили на организма е, ако сутрин, през деня и вечер пиете чайове, които съдържат жълт кантарион, босилек, мащерка, мента, шипка, както и всички планински видове на топлата напитка. „Билковите чайове, които са част от българската народна медицина, са неизчерпаемо богатство, което подобрява устойчивостта на организма“, подчерта д-р Атанасов.

Някои екзотични подправки като черен пипер и канела също имат профилактичен ефект, водещ до повишаване на имунитета. Не на последно място – препоръчително е в рискови периоди като времето на епидемии човек да си отпочива добре. „За един работещ човек това значи да спи средно 7-8 чса“, посочи лекарят от „Пирогов“.

Много майки питат какво да не пропускат да слагат на трапезата, която подготвят за децата си.
„Храната им трябва да е рационална, но най-важното е родителите да слушат педиатъра си, той ще им даде най-правилните съвети“, заяви д-р Атанасов.

Във време на върлуващи вируси най-добре е контактите да се сведат до минимум. За съжаление обаче остава порочната българска практика всеки болен да продължи да ходи на работа, а така вреди още повече. „В това отношение има абсолютно неразбиране, както от страна на работодатели, така и от страна на служителите“, показват наблюденията на д-р Атанасов. И все пак – какво може да направим, ако в офиса има кихащ и кашлящ, което изначално не е редно? Единствено може да се постави маска на лицето, но тя не е сигурно средство.

Добре е помещенията регулярно да се проветряват. Но да не се прекалява, за да не се стигне до обратния ефект. „Съществуват т. нар. бактерицидни лампи, които излъчват ултравиолетова светлина в определен спектър и убиват микроорганизмите в съответните стаи или офиси. Тези съвременни лампи не вредят на очите, но добре трябва да се прецени експозицията им и да бъдат купени от специализирани магазини“, завърши д-р Атанасов.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

Астрономическата есен настъпи у нас в 23.02 часа българско време на 22 септември с есенното равноденствие.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което […]

 

В празничния 22 септември се очаква облачността над страната да е променлива, често значителна. На места, главно в Западна и Централна […]

 

Керамични зарчета от I и II в. пр. Хр., от късния елинизъм, откриха археолози в най-стария град в Европа – „Провадия-солницата“ […]

 
 

към началото