твоята гледна точка
Депутат пое 50-годишен имотен спор
Автор Vnews, добавено на 15.01.2014 година, в категории: Властта, Коментари (0)

50-годишна съдебна сага, свързана с право на строеж, стана повод потърпевши варненци да потърсят съдействието на народния представител от ПП ГЕРБ Емил Радев. Сложният юридически казус се заплита около парцел на улиците „Проф. Николай Державин” и „Македония”, отчужден през 1962 г. През годините част от собствениците са обезщетени, имотът е бил обект на покупко-продажба, но в последствие неправомерно е издаден акт за държавна собственост. Това се случва, въпреки че потърпевшите са станали собственици на апартаменти, както и на идеалните части от парцела, върху който е построен жилищният блок, и имат надлежно оформени нотариални актове и решение на Варненския градски съвет. Проблемът произтича от отказа на Агенцията по кадастъра да впише границите на имота, жалват се собствениците, въпреки че община Варна им е предоставила всички изискани от тях документи. По думите им преписката удря на камък в Областна администрация, защото никой не иска да деактува неправомерно съставения акт за държавна собственост.

„Промените, предложени от ПП ГЕРБ в закона за кадастъра и имотния регистър бяха отхвърлени, но можеха значително да облекчат процедурите за собствениците и да им спестят таксите за оправяне на грешките, които не са допуснати по тяхна вина в кадастралните карти. Надяваме се, че предложенията ни ще бъдат разгледани отново”, коментира Емил Радев.

В рамките на приемния си ден юристът консултира граждани и във връзка с наследствени казуси. Във фокуса на разговорите бе и сигнал срещу местната структура на Дирекцията за строителен контрол, която въпреки влязло в сила съдебно решение, от години отказва да вземе отношение относно незаконна пристройка в „Одесос”. Градежът неправомерно е узаконяван на два пъти от архитекти на района, твърдят засегнатите собственици, които вече планират да сезират прокурата, Висшия съдебен съвет и инспектората към него и дори да търсят правата си в съда в Страсбург.

За правна помощ към депутата от ГЕРБ се обърна и едноличен търговец, който преди време си купил магазинче от фирма-приватизатор, но имотът се оказал ипотекиран. Цената по приватизационната сделка и досега не е платена, а реалният собственик е задължен към Агенцията за следприватизационен контрол, въпреки че изцяло е заплатил стойността на имота. В момента предстои магазинчето да бъде продадено от частен съдебен изпълнител за покриване на приватизационните задължения от преди повече от 12 години. „Вече над 15 години държавата не е въвела ефективен механизъм за събиране на просрочените задължения по приватизационните сделки, а само механизъм за вписване на служебни ипотеки върху имоти, които от дълги години са собственост на трети добросъвестни лица”, коментира Емил Радев.

Съдебни казуси бяха поставени и в рамките на приемния ден на народния представител от ПП ГЕРБ Красимира Анастасова. Граждани обсъдиха с нея процедурата по ликвидиране на съсобственост.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Приближаването на висшето образование до нуждите на пазара на труда продължава за втора поредна година. Безработицата сред висшистите намалява, заплатите им нарастват, като все повече от тях си намират работа по […]

 

Слушай Манолова: Край на даването на фирми на клошари, за да се бяга от работниците

Работниците на фалирали предприятия […]

 

Всички осиновители на деца до 5 г. ще имат правото на една година високоплатен отпуск по майчинство от 1 юли 2018 […]

 
 

към началото