твоята гледна точка
Всяка година се топим с половин процент
Автор Vnews, добавено на 04.01.2014 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Българското население се топи с 0,5%, или с малко над 40 000 души всяка година. Това изчисли математикът Михаил Константинов. По данни на Националният статистически институт в края на 2012 г. на територията на страната са живели 7 284 552 души. Година по-рано броят им е бил с 45 183 души или 0,6 на сто повече. Според Константинов причините за демографската криза са две. Първата е отрицателният естествен прираст т.е. повече хора умират, отколкото се раждат. Втората причина е, че все повече сънародници раждат децата си в чужбина и не се връщат у нас.„В началото на миналия век сме били 4 млн., но е имало огромен прираст, ентусиазъм, хората са мислели, че България ще я има. Сега мислим, че няма да я има. Всъщност това е смъртоносното“, коментира още Константинов пред Нова телевизия. Според председателя на Българската социологическа асоциация (БСА) проф. Михаил Мирчев демографска криза има в цяла Европа, но у нас тя е катастрофална. „Това е много тежък проблем за България, който спъва икономиката, ерозира нацията, отслабва държавата прави ни бедна, далечна периферия на Европа“, твърди още Мирчев. По думите му икономиката се приспособява към демографската криза и поради човешкия фактор се дели на две. Едната част е високотехнологична и разчита на хора с висок потенциал, с добро образование Другият вид икономика – нискотехнологичната, разчита на необразовани и нископлатени хора. Образованието е другият фактор при изготвяне на демографски оценки. Данни на Евростат нареждат България на 9-о място в класацията за ранно отпаднали от образователната система. Средната възраст на прекъсналите преждевременно образованието си деца у нас е 14,3 г., докато в Европа средната възраст е 17-18 г. По-голяма част от българчетата, спрели посещенията си в класните стаи, са от ромски произход. Така повече от половината ромски деца остават неграмотни, а след време трудно намират реализация на пазара на труда.„Навсякъде, където има остри демографски проблеми, те са етнизирани – идват от много голямото и нездравословно набъбване на ромското малцинство“, твърди шефът на  социологическа асоциация.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Проф. д-р Йонко Мермерски, доктор по органична химия и изобретател, вече е пантентовал нов бърз тест за COVID-19. Пред Bulgaria ON AIR той обяви, че би го предоставил абсолютно безвъзмездно за […]

 

Траен спад бележат новите случаи на COVID-19 в световен план. И ако до миналата седмица имаше дни с ръст от 100 […]

 

Първо смекчаване на мерките след въвеждането на извънредното положение разпореди здравният министър министър Кирил Ананиев.

С негова заповед от 6 април се […]

 
 

към началото