твоята гледна точка
Пуканките – полезни или вредни?
Автор Vnews, добавено на 25.12.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Пуканките са не само вкусни – те могат да бъдат и полезни. Могат да се използват за нискокалорично и диетично похапване между основните хранения за деня, но трябва да се избират внимателно: повечето продавани готови или пакетирани за микровълнова фурна пуканки, съдържат огромни количества мазнини и сол, които са в ущърб на здравето.
Най-полезни са приготвени в домашни условия от специалната пуканкова царевицаZea mays var. everta, чиито зърна са дори по-здравословни от тези на обикновената царевица, тъй като съдържат повече протеини. 30 г пуканки зареждат с 110 кал и 1,2 г мазнини. За сравнение, същата 30 г порция картофен чипс съдържа 150 кал и над 10 пъти повече мазнини – 12,6 г.
Пуканките са добър източник на диетични фибри с 4,3 г на порция. Световната здравна организация препоръчва на всеки погълнати 1000 кал да се приемат по 14 г фибри. Те улесняват храносмилането, подобряват контрола над кръвната захар и понижават вероятността от развитие на някои сърдечносъдови и ракови заболявания.
Ако се сервират безсолни, както са най-полезни, всяка порция пуканки ще съдържа под 1 мг натрий. Налични са и ниски концентрации на минерали, калий, фолиати и магнезий. Съдържимите полифеноли действат като антиоксиданти, които предпазват клетките от свободно-радикалово увреждане. В порцията пуканки се съдържат над 300 г антиоксиданти – почти два пъти повече, отколкото при някои цитрусови плодове.
Магнезият стимулира растежа, развитието и поддържането на здрави костни тъкани. Добрият прием на магнезий от разнообразни източници понижава вероятността от развитие на остеопороза и ги укрепват срещу изтъняване и фрактури. Една порция пуканки съдържа 0,3 мг магнезий или 13% от необходимата дневна доза за мъже и 18% за жени.
Логичното заключение е, че пуканките, сами по себе си са здравословна и полезна храна, но заготовките за микровълнова и най-вече изпуканите пакетирани или предлагани в киносалон пуканки, са твърде богати на мазнини и сол, които повишават драстично вероятността от развитието на сърдечносъдово заболяване.
Най-добрият избор е да се закупят изсушени зърна и пуканките да се приготвят у дома. За предпочитане е това да стане в микровълновата, понеже във фурна на традиционната печка е необходимо добавянето на мазнина.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

Приближаването на висшето образование до нуждите на пазара на труда продължава за втора поредна година. Безработицата сред висшистите намалява, заплатите им нарастват, като все повече от тях си намират работа по […]

 

Слушай Манолова: Край на даването на фирми на клошари, за да се бяга от работниците

Работниците на фалирали предприятия […]

 

Всички осиновители на деца до 5 г. ще имат правото на една година високоплатен отпуск по майчинство от 1 юли 2018 […]

 
 

към началото