твоята гледна точка
Имигрантите загубили интерес към България
Автор Vnews, добавено на 23.12.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

„От доста време ние нямаме дори един влязъл имигрант на наша територия, продължаваме да отклоняваме и да не допускаме между 120-150 лица, които остават на турска територия“. Това обяви пред БНР главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

По думите му най-големият успех на МВР е справянето с миграционния натиск на българската граница.

„Това е факт, който не може да бъде оспорен дори от най-големите ни недоброжелатели. Заслугата на това е на всички служители, командировани по границата, а случващото се там няма аналог в последните десетилетия“, добави главсекът.

Той заяви, че се обмисля предложението освен строящата се в момента 30-километрова стена на българо-турската граница, предназначена да спира нелегално преминаващи лица, такива оградни съоръжения да бъдат издигнати и в други уязвими участъци по южната граница.

„Това ще бъде политическо решение, с което аз не мога да се ангажирам, но някак си не ми се струва, че е нормално външна граница на Европейския съюз да я охраняваме с жива сила като в Средновековието. Виждате, че за около 30 километра са необходими близо 5 милиона лева. Не искам да влизам в детайли колко струва в момента цялата операция, която се провежда, но това ще бъде една инвестиция в бъдещето, тъй като, като гледам информацията, която постъпва, какви процеси текат в Близкия изток, в Африка, този миграционен натиск няма да намалее и ние отсега трябва да мислим да инвестираме в сигурност и в бъдещето“, обясни главният секретар на МВР.

Думите му потвърди и вътрешния министър Цветлин Йовчев, който беше на посещение в Шумен.

„С мерките, които предприехме, можем да кажем, че сме овладели кризата с бежанците“, каза и при посещението си в Шумен вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

„Броят на влизащите на територията на страната е драстично намален. Вероятно е нивото през декември 2013 г. да е по-ниско от нивото през 2012 г. При положение, че имаше месеци, през които над 10-12 пъти бе по-висок броят на нелегалните емигранти отколкото за същия период през миналата година. На второ място, с предприетите мерки – увеличаване на капацитета на местата за настаняване на бежанци, подобряване на организацията и значително подобряване на условията, които не са такива, каквито трябва да бъдат, също до голяма степен е отговорено на предизвикателствата“, обясни Йовчев.

„Трябва да сработят още мерки, но към момента планът се изпълнява в срок и аз съм убеден, че ще успеем да се справим и изцяло да можем да кажем, че управляваме тази криза“, заяви министърът на вътрешните работи. Той благодари на полицаите, които в изключително тежки условия охраняват държавната граница.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

РЗИ Варна въведе строги антигрипни мерки, за да овладее епидемията. Лечебните заведения трябва да имат готовност за ограничаване разпространението на инфекции. При възможност след рязко увеличение на заболелите от грип да […]

 

Предлагат намаляване на скоростта по първокласните пътища от 90 на 80 км/ч

Поне 50 часа кормуване за книжка

Ще се прави одит за безопасността […]

 

След Бургас, Стара Загора, Шумен и Силистра, грипна епидемия вчера обявиха и областите Перник и Пазарджик. Здравните власти са изпратили препоръка […]

 
 

към началото