твоята гледна точка
Лютото ускорява метаболизма
Автор Vnews, добавено на 18.12.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Знанието, че балансираната разнообразна диета е сред най-важните елементи на здравословния начин на живот невинаги е достатъчно, за да предразположи към правилно хранене. За тези, нуждаещи се от допълнителен тласък, съществуват групи храни, които стимулират метаболизма и подтикват организма към по-бързо изгаряне на калории.

Лютите храни, като чесън, семена от синап или приготвената от тях горчица, кимион и лютите червени чушки ускоряват метаболизма и засилват храносмилането. Изследване от 2012 г., публикувано в журнала „Phytotherapy Research“ заключва, че съединения на сярата в екстракти от чесън проявяват силен ефект в борбата със затлъстяването – те понижават количеството телесни мазнини, понижават количествата триглицериди в кръвта и нормализират кръвната захар при необходимост. Продължителният и контролиран прием на чесън силно ограничава натрупването на липиди от черния дроб, както и потиска на ензими, промотиращи производство на мазнини.

Куркумата е друго растение, което допринася за бързия метаболизъм. Според изследване от януарския брой на журнала „Biofactors“, в билката се намира позната активна съставка –куркумин, която е известна със способността си да потиска развитието на адипозни клетки, изграждащи мастните тъкани. Куркумина има и антиоксидантен ефект изразен в защитата на сърдечносъдовата система. Самият куркумин води до положителен стрес в клетките на някои тъкани, стимулирайки ги да изгарят повече мастни запаси.

Загряващите подправки джинджифил и канела също насърчават по-усилено изразходване на енергия от клетките. Канелата има и регулиращ ефект върху метаболизма на въглехидратите, потиска производството и отлагането на мазнинни запаси от енергия и забавя храносмилането, което води до засищане с по-малки порции храна.

Друго януарско проучване от 2013 г., публикувано в „European Review for Medical and Pharmacological Sciences“ разкрива, че консумацията на джинджифил в количество около 5% от общото тегло на поетата за деня храна, постига значително понижаване на телесното тегло и кръвния холестерол. Не само това – успява да повиши нивата и на високоплътностния липопротеин – „добрия” HDL холестерол.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

Астрономическата есен настъпи у нас в 23.02 часа българско време на 22 септември с есенното равноденствие.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което […]

 

В празничния 22 септември се очаква облачността над страната да е променлива, често значителна. На места, главно в Западна и Централна […]

 

Керамични зарчета от I и II в. пр. Хр., от късния елинизъм, откриха археолози в най-стария град в Европа – „Провадия-солницата“ […]

 
 

към началото