твоята гледна точка
Само месец лятна ваканция в техникумите
Автор Vnews, добавено на 18.12.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Лятната ваканция за учениците в техникумите е на път да се съкрати с месец. Идеята е през юни и юли гимназистите да работят по специалността си срещу заплата и да почиват само през август. Това съобщи образователният министър проф. Анелия Клисарова, която отчете дейността си за последните шест месеца. Идеята все още се обсъжда и няма окончателно решение за съкращаване на лятната ваканция, добави Клисарова.

Промяната се планира във връзка с въвеждането на дуалната система в професионалното образование у нас от 2015 г. Тя предвижда гимназистите да учат два дни в седмицата, а през останалите три да са на практически стажове по специалността срещу заплащане. Тази идея обаче не се хареса на някои родители, които се притесниха, че с намаляването на часовете по теория,  децата им ще останат недоучени. Затова от просветното ведомство обмислят практическите стажове да се провеждат през лятото, а през учебната година гимназистите традиционно да залягат върху учебниците и тетрадките. Очаква се дуалната система да се въвежда поетапно от учебната 2015-2016 г. „Реформата в образованието е нещо, което не може да се случи за ден, за месец или година”, заяви Анелия Клисарова и добави, че образованието е приоритет за правителството. Това се е доказало с отпускането на 100-те млн. лв. повече на ведомството й.Просветният министър припомни, че екипът й работи върху закона за средно образование. „Търсим най-добрия вариант, така че да го предложим на по-широко обсъждане”, коментира министър Клисарова. Тя отчете, че новият закон за професионално образование вече е в парламентарната образователна комисия. Според нея този закон ще подобри връзката между образование и бизнес „Работи се и по стратегията за висше образование и  по промени в Закона за развитие на академичния състав”, допълни още образователният министър. Тя отчете, че по време на шестте месеца, в които тя е начело на МОН, са ремонтирани 86 училища, от които 57 са държавни, а останалите са общински. Образователното ведомството е предвидило и 21,5 млн. лв. повече за реформа във висшето образование.

Относно притесненията на учители и родители във връзка с новите учебни програми, в които обучението по история и информатика се съкращава до 10-и клас, Клисарова припомни, че това са само проекти, които тепърва ще бъдат обсъждани и променяни. Рискът от загуба на над 200 млн. лв. евросредства по ОП „Развитие на човешките ресурси” е категорично преодолян”, отчете от своя страна зам.-министърът на образованието Иван Кръстев./ МониторСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

РЗИ Варна въведе строги антигрипни мерки, за да овладее епидемията. Лечебните заведения трябва да имат готовност за ограничаване разпространението на инфекции. При възможност след рязко увеличение на заболелите от грип да […]

 

Предлагат намаляване на скоростта по първокласните пътища от 90 на 80 км/ч

Поне 50 часа кормуване за книжка

Ще се прави одит за безопасността […]

 

След Бургас, Стара Загора, Шумен и Силистра, грипна епидемия вчера обявиха и областите Перник и Пазарджик. Здравните власти са изпратили препоръка […]

 
 

към началото