твоята гледна точка
Българинът студува и пости от бедност
Автор Vnews, добавено на 17.12.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

74 процента от българските домакинства не могат да си позволят семейна почивка дори и за една седмица. При това не става дума за визита в чуждестранен курорт, а просто за “ваканция извън дома”. Това показва мащабно изследване на Националния статистически институт (НСИ), обявено днес. Данните се отнасят за 2011 г.

Високият процент се получава при съпоставка на три изследвания. Включени са хората, живеещи в риск от бедност, анкетите за домакинствата, изпитващи материални лишения, и семействата на безработни.

Лошото материално състояние на голяма част от хората в България се вижда и от отговорите на въпроса: “Можете ли да си позволите месо или риба всеки втори ден?” 51,8 на сто от домакинствата, в които няма вегетарианци, не могат да си позволят този “лукс”.

На практика българите нямат сериозен резерв за черни дни. 68,6% от домакинствата твърдят, че нямат възможност да посрещнат голям разход – неотложен ремонт на дома или автомобила, подмяна на пералня или хладилник.

Цели 46,5 на сто от българите не отопляват ефективно жилището си през зимата, показва още изследването на националната статистика. Освен това 31,6 на сто от хората у нас често се затрудняват при плащането на заеми, наеми и комунални сметки.
Почти половината от българските граждани (49,3%) се нуждаят от подкрепа от държавата, за да преодолеят бедността, показва още изследването.

Според данните на НСИ през 2011 г. линията на бедност е била 279,70 лева на човек месечно. Под този праг са се оказали 1,559 милиона българи, или 21,2 процента от населението. У нас традиционно делът на тези хора е над една пета от населението. Реално броят на бедните е много по-висок, но картината се променя значително благодарение на мерките от страна на държавата. Без социалните трансфери и пенсиите под прага на бедност биха се оказали 41,8 на сто от населението, показват данните на националната статистика.

Основната част от бедните идват от групата на безработните. 48,5 процента от хората, търсещи работа, живеят в недоимък. Същото важи за 26,2% от пенсионерите и 7,4 на сто от работещите българи.

В 11% от семействата никой не работи

През 2011 г. 473 800 българи, или 11,2 процента от хората у нас живеят в домакинства, в които никой на възраст между 18 и 60 години не работи на постоянна работа, показват данните на Националния статистически институт.
Реално семействата на изцяло безработните се увеличават значително през последните години. През 2008 г. хората в тези домакинства са били 303 100.

Според данните на НСИ тази група семейства е обречена на трайна бедност. Ниска икономическа активност на домакинствата обикновено има, когато мъжът в семейството не работи.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

На извънредна среща Комисията за борба с грипа и респираторните заболявания във Варна взе решение да обяви грипна епидемия за Варна, както и разпуска учениците в грипна ваканция.

Това се наложи заради големия […]

 

Почти двойно са се увеличили случаите на остри респираторни заболявания във Варна. Болните през настоящата седмица са били 718, докато предходната […]

 

Ремонти на улиците „Цар Симеон I“ и „Михаил Колони” в центъра на Варна започват от следващата седмица. Поради тази причина от […]

 
 

към началото