твоята гледна точка
Бизнесът чака 2014-а с оптимизъм
Автор Vnews, добавено на 16.12.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

През 2014 г. бизнесът ще разчита на пари от ЕС и на разработването на нови продукти и услуги, за да се справи с кризата. Това сочат резултатите от традиционната годишна анкета на БСК – „2013 г. през погледа на бизнеса“. Проучването е направено сред 462 мениджъри и собственици на компании. Бизнес плановете на фирмите предвиждат разработване на нови продукти и услуги (62,5%), търсене на нови пазари (59,4%) и увеличаване на производството (54,7%). Наред с това обаче се обръща тенденцията от миналата година по отношение на ролята на европейските фондове за развитието на бизнеса. 59% от анкетираните планират да кандидатстват през 2014 г. с европроекти. Всеки втори възнамерява и да инвестира в обучение на персонала.

Българската икономика се оттласква от дъното. Според 22% от анкетираните бизнес климатът през 2013 г. се е подобрил, докато през 2012 г. позитивните оценки бяха едва 2%. Запазва се обаче високият процент (53%) отговорили, че икономическите условия в страната са се влошили, а според 23% те не са се променили. Макар 39% от бизнесмените да предвиждат застой в икономиката през 2014 г., анкетата показва наченки на оптимизъм – 33% очакват възстановяване на растежа над 1,5%, докато през 2012 г. оптимистично настроени са били едва 16%. Категорично се обръща и тенденцията сред отговорилите „очаквам задълбочаване на кризата“ – през миналата година далите такъв отговор са били два пъти повече (51%) спрямо 2013 г. (25%). Действията на управляващите за преодоляване на кризата са оценени негативно, като най-много негативи събира правителството „Борисов“ (72%), следвано от „Орешарски“ (45%) и „Райков“ (31%). Спрямо 2012 г. се запазва процентът (10%) на фирмите, които имат просрочени плащания към банките, нараства процентът на тези, които са преструктурирали кредитите си (от 20% през 2012 г. на 26% през 2013 г.) и намалява процентът (от 70% на 64%) на успяващите да плащат кредитите си навреме. Само 17% от анкетираните смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори веднага, според 44% е разумно предсрочните избори да бъдат през 2014 г. заедно с тези за Европейски парламент, а всеки трети смята, че правителството трябва да изкара мандата си.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов от 13 ноември, се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа. АПИ призовава шофьорите, ако досега не […]

 

В първия работен ден от новата седмица над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. В източните райони около обяд облачността […]

 

Българската православна църква почита паметта на Свети Великомъченик Мина, смятан за покровител на семейството и пазител на сираците и бездомните.

Смята се […]

 
 

към началото