твоята гледна точка
Няма настинка, винаги разболява инфекция
Автор Vnews, добавено на 11.12.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

„Мъчи ме някаква настинка“ е често чувано оплакване, с което описваме цял спектър от състояния – от студени тръпки и кихане до яка хрема, пресипнал глас и висока температура.

Така се казва, но не е правилно, защото има ли симптоми, винаги става дума за инфекция, най-често вирусна, обяснява във в. „24 часа“ проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология и шеф на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Това не означава, че простудата не съществува. Да, когато човек излезе леко облечен, а навън е студено, или е с още влажна след къпане коса например, след час-два вече киха и има студени тръпки.

Още през 50-те години на ХХ в. трима американци доказват, че
ако това се случи в стерилни условия, каквито са налице на Антарктида например, настиналият няма да се разболее Там е много студено, но въздухът е чист и най-важното: няма от кого да пипнеш заразата. Няма контакти между хора, натъпкани в затворени пространства.

В обичайните градски условия на живот настиването е пусковият механизъм за разболяване. Сезонните инфекции се предават лесно, дори и да няма изстиване, стига човек да е част от колектив и да прекарва с часове в затворено помещение.
Същата ситуация се получава и в градския транспорт, където контактът е особено близък, прозорците са затворени и хиляди ръце минават през едни и същи дръжки, седалки, врати и т.н.

Лесно е някой да кихне или да се изкашля в лицето ти – това е въздушно-капковият път за предаване на инфекциите, а пипането на замърсени повърхности осигурява и втория начин на разпространение.

Защо става през зимата?

Студът сам по себе си предизвиква стрес за организма, обяснява проф. Кантарджиев. Много хора боледуват по едно и също време и средата става „по-заразна“.

Когато човек постои на студено, влажно или мокро, изстива и простудата провокира  собствените микроорганизми в носоглътката или улеснява проникването на вирус, пипнат при близък контакт.

Дори и първия ден не е настинка – има ли висока температура, болки в гърлото, отпадналост, това е инфекция, казва проф. Кантарджиев.

С всеки изминал ден се приближаваме към грипната епидемия, но доказан грип все още няма.

В момента циркулират 50-ина вируса, от които с най-голямо разпространение са коронавирусите и риновирусите.

Коронавирусът е типичен за зимата и причинява остра инфекция на горните дихателни пътища с изразена болка в гърлото, суха кашлица и умерено висока температура – около 38 градуса. Една трета от случаите през последните седмици се дължат на този вирус, макар че повечето хора остават „на крака“ и продължават да ходят на работа.
Инкубационният период е от 2 до 5 дни.

Гласът е пресипнал, често „пропада“, може и съвсем „да се изгуби“. Това е временно.
Гърлото боли най-много сутрин, защото сънят усилва възпаленията, обяснява микробиологът. Затова след закуска болният трябва да се погрижи за гърлото – с гаргара например.

Вирусът предизвиква ринити, трахеити и фарингити. Той е много устойчив във външната среда, заради което се препоръчва миене на повърхностите с дезинфектанти.
Поради механизма на задържане в организма са възможни повторни инфекции няколко месеца след първото излекуване, но те протичат по-леко.

Дотук пораженията от коронавирусите изглеждат приемливи.

Те са едни от най-скоро откритите – доказани са през 1965 г. Последните няколко години обаче показаха, че коронавирусите могат опасно да мутират.

Мутация на коронавирус се оказа причината за смъртоносния ТОРС (тежък остър респираторен синдром), възникнал в Китай и по-известен с английското съкращение SARS. Преди няколко месеца друг мутирал коронавирус бе хванат като причинител на т.нар. близкоизточен грип, или MERS, който също взе жертви.

Риновирусите се разпространяват и в момента, макар да са по-характерни за ранната есен.

Причиняват тежка хрема и възпаление на синусите.

Около 2% от вирусните ринити стават бактериални, а възпалението на синусите се усложнява и може да стане хронично, казва проф. Кантарджиев.

Лечението в двата случая е различно и човек трябва да се консултира с компетентен лекар и да се правят микробиологични изследвания, съветва той.

Ако освен хрема и възпалено гърло са засегнати сериозно и очите – конюнктивит, обикновено става дума за аденовируси. При тях инкубационният период е между 4 и 7 дни, но „предпочитаният“ им сезон е лятото. Разпространяват се обаче и сега.

Респираторно-синцитиалният вирус се наблюдава с особено внимание при най-малките, тъй като причинява остри бронхиолити, налагащи болнично лечение. Пикът на случаите обаче е в ранна пролет, когато е най-остър дефицитът на витамин D, обяснява проф. Кантарджиев.

Силна болка в гърлото? Пийте чист сок от лимон

Лимонът е най-доброто средство срещу вирусна атака на гърлото, казва проф. Тодор Кантарджиев.

Първият симптом е сухо, раздразнено и зачервено гърло със силни болки. След закуска изстискайте 1 лимон и го изпийте, съветва микробиологът.

Това е локално лечение с висока доза витамин С. Ако човек има проблеми със стомаха, в сока се слага и сода за хляб. Може да се пие по половин сутрин и вечер.
Другото важно средство са таблетките за смучене с дезинфекцираща субстанция.
Често миене на ръцете със сапун и обтриване с антибактериални мокри кърпички са третата проста, но ефективна мярка срещу зимните вируси.

Особено внимание трябва да се обръща на кърпите за подсушаване на ръцете – да се сменят често и да са сухи.

Намазване с витамин D пък помага срещу излизащ херпес на устните – след това може въобще да не се развие, или да излезе и да мине по-леко, казва проф. Кантарджиев. Този витамин е силен антиоксидант, на това се дължи и действието му в случая.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

РЗИ Варна въведе строги антигрипни мерки, за да овладее епидемията. Лечебните заведения трябва да имат готовност за ограничаване разпространението на инфекции. При възможност след рязко увеличение на заболелите от грип да […]

 

Предлагат намаляване на скоростта по първокласните пътища от 90 на 80 км/ч

Поне 50 часа кормуване за книжка

Ще се прави одит за безопасността […]

 

След Бургас, Стара Загора, Шумен и Силистра, грипна епидемия вчера обявиха и областите Перник и Пазарджик. Здравните власти са изпратили препоръка […]

 
 
Още от Здраве и красота
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото