твоята гледна точка
НЗОК ще плаща за повече клинични пътеки догодина
Автор Vnews, добавено на 11.12.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Българският лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са постигнали съгласие по ключови текстове от Националния рамков договор за медицинските дейности за 2014 г.

Според проекта за НРД-2014 касата ще заплаща повече за 27 клинични пътеки, между тях педиатрични и пътеки за раждане.

В рамките на 30 дни след изписване от болница пациентите ще имат право освен на двата задължителни прегледа, и на изследвания – ако лекарят прецени, че са необходими, за сметка на лечебното заведение за болнична медицинска помощ.

Рамковият договор предвижда и облекчена процедура при лечение на остри състояния с необходимост от последваща физиотерапия.

Така например, когато пациент с инсулт е лекуван по клинична пътека в болница, лечебното заведение да може директно да го насочи за физиотерапия, без да е необходимо да го връща към общопрактикуващия лекар за направление.

При подготовка за ТЕЛК (НЕЛК) за освидетелстване или преосвидетелстване, лекарите в лечебните заведения могат да прилагат медицински консултации и изследвания, извършени по друг повод.

На днешното заседание на Надзорния съвет на НЗОК беше постигнато съгласие за увеличение на някои силно недофинансирани клинични пътеки като раждане и отглеждане на новородено, както и в областта на педиатрията, големите хирургични интервенции, неврохирургията и пулмологията, съобщават от БЛС.

За болнична помощ са предвидени с 14,5 млн. лв. повече.

С 10 млн. повече са заделени за първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП) и специализирана извънболнична медицинска помощ (СИМП), с 1,5 млн.лв. се увеличават средствата за медико-диагностични дейности (МДД) и високоспециализирани дейности.

Има и редица допълнителни текстови изменения, които ще облекчат дейността на медицинските специалисти.

Ръководството на БЛС смята, че на този етап са постигнати максимално възможните параметри на базата на така приетия бюджет на НЗОК и насрочи провеждането на извънреден Събор за делегиране права за подписване (или не) на НРД – 2014 на 14 декември в киносалона на Военномедицинска академия, София.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Днес православната църква отбелязва християнския празник Цветница, наричан още Връбница. По традиция той е винаги седмица преди Великден и е един от светлите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на […]

 

Днес православните християни отбелязват Лазаровден. В основата за празника е библейската притча за възкресението на Лазар от Исус Христос.
В българските традиции […]

 

Компания, близка до лидера на НФСБ Валери Симеонов, е построила жилищен блок върху парцела, който той и фирма „СКАТ“ придобиват от […]

 
 

към началото