твоята гледна точка
Разпитват Борис Велчев за Ситнилски
Автор Vnews, добавено на 23.11.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Бившият главен прокурор Борис Велчев ще бъде привикан да свидетелства по дисциплинарното производство срещу Камен Ситнилски на 4 декември, съобщава“Стандарт„.

В момента Ситнилски е свален от длъжност като член на Висшия съдебен съвет, след като 15 от кадровиците гласуваха „за“ отстраняването му в края на октомври. Причината е дисциплинарното производство, което започна на 26 юли след информация за нареждане на определени постове в съдебната система. Скандалът се развихри след анонимен сигнал, който бе разпространен в медиите.

От него стана ясно, че Ситнилски е имал нерегламентирани разговори с хасковския окръжен прокурор Иван Ванчев, с апелативния прокурор на Бургас Емил Христов, с прокурора от пловдивската апелативна прокуратура (сега член на ВСС) Румен Боев, с председателя на свиленградския районен съд Христо Георчев, с председателката на окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова и други.

Веднага от ВСС и прокуратурата започнаха проверка по случая и стана ясно, че цитираните разговори са от законно приложени СРС-та, които неясно как са изтекли в медиите. От тях става ясно, че Ситнилски е редил постове в съдебната система срещу това прокурорската квота да го издигне за член на кадровия орган на Темида. Етичната комисия на съвета започна да изслушва замесените в аферата. Членовете на ВСС Галя Георгиева и Ясен Тодоров, които по своя инициатива са потърсили и получили допуск до класифицирана информация и дори са прочели и „други оперативни дела“, имащи отношение към казуса. Стигна се до образуването на дисциплинарни производства срещу Ситнилски и колегите му прокурори Иван Ванчев и Емил Христов. Основната теза в тях е, че цитираните в медиите разговори „създават основателно възприятие у членовете на обществото за неуместност, непочтеност, неправилност на поведението на магистрата, което накърнява неговата независимост, благоприличие и почтеност“. И още: „Възприятията на хората са реалност, поради което създаденото основателно впечатление за неподходящо и недостойно поведение на магистрата има същото значение, както и действително осъщественото поведение“.

С действията си Ситнилски е създал съмнения, че е бил манипулиран изборът на членове на ВСС от прокурорската квота. Като свидетели вече са разпитани участвалите в записаните телефонни разговори прокурори Ванчев и Христов и членът на ВСС от прокурорската квота Румен Боев. В същото време обаче, в опитите си да се измъкне пък Ситнилски стигна дотам, че внесе сигнал срещу Галя Георгиева и Ясен Тодоров в прокуратурата. Бившият зам.-главен прокурор ги обвини, че неправомерно са разказвали секретна информация от СРС-та на останалите членове на ВСС, които после са решили да започнат дисциплинарното преследване. Оказа се, че Георгиева и Тодоров не са действали незаконно, а са си извадили допуск до класифицирана информация, за да четат секретни материали от СРС-та по оперативни дела във връзка с дисциплинарката. Очаква се до края на годината дисциплинарното производство да приключи. Ако се съберат данни за образуване на наказателно производство срещу Ситнилски, той може да бъде подведен под отговорност и изправен пред съда.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

РЗИ Варна въведе строги антигрипни мерки, за да овладее епидемията. Лечебните заведения трябва да имат готовност за ограничаване разпространението на инфекции. При възможност след рязко увеличение на заболелите от грип да […]

 

Предлагат намаляване на скоростта по първокласните пътища от 90 на 80 км/ч

Поне 50 часа кормуване за книжка

Ще се прави одит за безопасността […]

 

След Бургас, Стара Загора, Шумен и Силистра, грипна епидемия вчера обявиха и областите Перник и Пазарджик. Здравните власти са изпратили препоръка […]

 
 

към началото