твоята гледна точка
По революционен начин лекуват заболяване на роговицата във Варна
Автор Vnews, добавено на 23.11.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

В Очна клиника „Света Петка” от 12 години се правят лазерни процедури за корекция на късогледство, далекогледство и астигматизъм. Основната цел в диагнозата на тези оптични аномалии е била да се селектират случаите на кератоконус. Те не подлежаха на лазерна корекция, тъй като при тази процедура роговицата се „изпарява”, става по-тънка, а това ускорява развитието на заболяването. Преди 9 години офталмолозите в Европа откриха метод за стабилизиране колагена на роговицата. При т.н. Cross Linking  роговицата на окото се третира с медикамент (рибофлавин) и едновременно с това се облъчва с ултравиолетови лъчи с определена дължина на вълната. Това предизвиква  „склероза ” на колагена, т.е неговото уплътняване. Така тъканта става  200 пъти по-плътна от нормалната.

Така третираните роговици в Очна клиника „Света Петка” с Cross Linking останаха стабилни през последните шест години. Това обаче не бе достатъчно за пациентите с кератоконус. Роговицата „застива като вулканична лава” – твърда, но с много неравна повърхност. Налагаше се често корекция с твърда контактна леща. От три години процедурата Cross linking се съчетава с лазерна корекция на сложната оптика на променената роговица. Два екипа са постигнали върхови постижения в комбинацията лазерна корекция и Cross linking: екипът на д-р Канелопулос от САЩ, и този на доц. д-р Тошо Митов в „Света Петка“ – Варна.

Доц. Митов и екипът му притежават освен огромен опит, също и техника, която позволява перфектната  корекция  при кератоконус. С новия аберометър  на Schwind Amaris се регистрират и коригират всички оптични неравности на роговицата. Записът на така „проектираната” софтуерна  процедура се вкарва в компютърната система на  Schwind Amaris (най-бързият лазер в света). Последният осъществява лазерната корекция така, както е планирана. След това роговицата се подлага на процедурата Cross linking. С нов ултравиолетов генератор днес това отнема само 5 минути (старите модели изискват 30 минути облъчване).

Резултатите при тези над 600 процедури са невероятни. Изключително сложната оптика е перфектно коригирана, кератоконусът е стопиран, пациентът няма нужда от очила  или контактни лещи. Днес вече е мит, че кератоконусът не подлежи на лазерна корекция.. Реалността  се нарича „лазерна корекция в комбинация с Cross Linking”.

Кератоконусът е дегеративно заболяване на роговицата на окото, при което тя се изкривява и изтънява във времето. Роговицата на човешкото око е част от сфера, има определена дебелина и пречупвателна сила. Тя е основна част в оптиката на окото. При състояние на кератоконус роговицата губи сферичността си, изтънява и се изкривява. Много често очните лекари поставят неточнa диагнозa – късогледство и астигматизъм. В началото тази оптика се коригира с очила, впоследствие с твърди контактни лещи. В напредналите стадии контактната леща не се задържа върху „изкривената” роговица и това изисква оперативно лечение – трансплантация на роговица. Конусът на роговицата се изрязва и на негово място се присажда роговица от трупен донор. Тази операция  обаче носи и рискове – отхвърляне на трансплантата (имунна реакция), следоперативен астигматизъм, прогресия на кератоконуса. Развитието на кератоконуса продължава с години. Пациентите често знаят диагнозата си и постоянно се информират в интернет. Тяхната компетентност често „шокира” очния специалист.

ДарикСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

РЗИ Варна въведе строги антигрипни мерки, за да овладее епидемията. Лечебните заведения трябва да имат готовност за ограничаване разпространението на инфекции. При възможност след рязко увеличение на заболелите от грип да […]

 

Предлагат намаляване на скоростта по първокласните пътища от 90 на 80 км/ч

Поне 50 часа кормуване за книжка

Ще се прави одит за безопасността […]

 

След Бургас, Стара Загора, Шумен и Силистра, грипна епидемия вчера обявиха и областите Перник и Пазарджик. Здравните власти са изпратили препоръка […]

 
 
Още от Здраве и красота
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото