твоята гледна точка
Депутати търсят пари за деца с рак
Автор Vnews, добавено на 14.11.2013 година, в категории: Доктор Ох Боли, Коментари (0)

Ръководствата на три парламентарни комисии – социалната, по регионалната и по икономическата политика, ще търсят финансиране за изграждането на специализиран център за рехабилитация на българчетата с онкохематологични заболявания. Идеята е средствата да се заложат като капиталови разходи още с бюджета за догодина, съобщи Пламен Белчев от асоциацията „Деца с онкохематологични заболявания“.

Центърът може да се вдигне с 4,5 млн. лв. Но засега парите ги няма.

Проблемът ще се разгледа и на международна конференция за психологическа подкрепа, социална адаптация и рехабилитация на децата с рак на кръвта, която ще се проведе в понеделник в София. „Поканили сме представители на здравното и социалното министерство да видят къде сме ние и какво правят другите държави за малките пациенти с тежката диагноза“, посочи Белчев.

Той разказа, че в Ирландия например още през 1994 г. е изграден център за рехабилитация на децата с онкохематологични заболявания. Един от благодетелите му е световноизвестният актьор Пол Нюман. „Звеното е направено по американски модел и е върху площ от 500 дка. Годишната му издръжка, която е около 4,5 млн. паунда, изцяло се набира от дарения. А екипът, който се грижи за пациентите, е изцяло от доброволци. Те пък се одобряват след консурс“, каза Павел Белчев. Децата там се връщат към нормалния ритъм на живот след химиотерапиите със специални арт, музикални терапии и със занимания сред природата.

„Ако трябва да сравним дейността на центъра в Ирландия със заниманията у нас, то просто при тях мащабите са по-големи. Но и бъдещият център в костинбродското село Опицвет, който искаме да изградим, по нищо няма да отстъпва на чуждите“, каза още експертът. Както в центъра в Ирландия, така и в българския има езеро. В него подложилите се на химиотерапия деца ще могат да се разхождат с лодки, да карат водно колело и да ловят риба. „А на полянките върху зелените ни площи ще се организират часове по езда или грижи за понита. Научно доказано е, че контактът с тях оказва благоприятно психологическо въздействие. Всъщност и в момента в конната база в Опицвет се провеждат занимания на българчета с детска церебрална парализа“, каза още Белчев.

Той и колегите му от асоциацията искат да докажат на конференцията и на цялото общество, че има огромна нужда от построяването на възстановителния център в Опицвет. А той ще покрива нуждите на всички деца с ракови заболявания на кръвта, сред които най-много са тези с остра лимфобластна левкемия. Не на последно място, вместо държавата ни дава милиони чрез Фонда за лечение на деца за рехабилитацията им в чужбина, тя спокойно може да се извършва и у нас. И то доста по-евтино.

Конференцията ще се закрие с гласуване на мерки, които да помогнат за по-добрия живот на българчетата с онкохематологични заболявания.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

РЗИ Варна въведе строги антигрипни мерки, за да овладее епидемията. Лечебните заведения трябва да имат готовност за ограничаване разпространението на инфекции. При възможност след рязко увеличение на заболелите от грип да […]

 

Предлагат намаляване на скоростта по първокласните пътища от 90 на 80 км/ч

Поне 50 часа кормуване за книжка

Ще се прави одит за безопасността […]

 

След Бургас, Стара Загора, Шумен и Силистра, грипна епидемия вчера обявиха и областите Перник и Пазарджик. Здравните власти са изпратили препоръка […]

 
 

към началото