твоята гледна точка
Мерят кръвна захар гратис на 5 места във Варна
Автор Vnews, добавено на 13.11.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Броят на мъжете, страдащи от диабетни и преддиабетни състояния, е нараснал и надхвърлил този на жените. В сравнение с резултатите, получени в предходни години, във Варна се наблюдава видимо увеличение на броя на преддиабетните състояния – това показаха резултатите от миналогодишната Кампания „Диабет“, която проведоха студентите към Медицински университет – Варна. Силно обезпокоителен е и фактът, че броят на индивидите под 55 години, страдащи от това заболяване, е нараснал и при двата пола.

И тази есен, на 14 ноември – Световният ден за борба с диабета, студентите медици ще осъществят ежегодната Кампания „Диабет“. На 14 ноември, между 9:00 и 12:00 ч., всички, желаещи, които искат да проверят нивата на кръвната си захар, могат да го направят в някой от петте пункта: УМБАЛ „Св. Марина“- Варна, СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“ – Варна, Медицинския университет, Факултета по дентална медицина и Икономическия университет. Това е шестата по ред кампания, която организират Студентският съвет към МУ – Варна, Асоциацията на студентите по медицина във Варна, Асоциацията на студентите по Дентална медицина – Варна , Асоциацията на студентите по Фармация във Варна и Клиника по ендокринология и болестите на обмяната в Университетската болница “Св. Марина“ във Варна.

Днес, 13. 11. (сряда), от 18:00 ч., в Grand Mall ще се проведе обучение на 150-те участници в кампанията. Доброволците студенти от предишни кампании ще информират посетителите на Grand Mall за предстоящата скринингова кампания – къде, как и защо се провежда тя, а в края на обучението всички участници ще направят, хванати за ръце, синия кръг, символ на борбата с диабета.

На 14 ноември, от 18.30 часа, във II аудитория на МУ – Варна, ще се проведе лекционен модул, на който ще бъде направено обобщение на кампанията, ще бъдат представени резултатите от предишната кампания и ще бъдат дадени конкретни съвети и насоки за превенция и профилактика на захарния диабет във Варна. Проф. д-р Стефан Иванов от Катедрата по акушерство и гинекология ще говори по темата за гестационния диабет. Проф. д-р Кирил Христозов, дм, от Катедрата по вътрешни болести ще закрие събитието, а на всички студенти доброволци ще бъдат връчени сертификати за участие.

Захарният диабет тип 2 е социално значимо, епидемично заболяване, широко разпространено в България. За да бъде ефективна и перспективна борбата с диабета, трябва да бъде предприета конкретна държавна политика, която да включва информационни кампании, редовни профилактични прегледи и строг контрол над заболяването. Профилактиката, напомнят още студентите, е най-доброто лечение на което и да е заболяване, и особено на тези, които прогресират бавно и с не дотам остра симптоматика като захарния диабет тип 2.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

РЗИ Варна въведе строги антигрипни мерки, за да овладее епидемията. Лечебните заведения трябва да имат готовност за ограничаване разпространението на инфекции. При възможност след рязко увеличение на заболелите от грип да […]

 

Предлагат намаляване на скоростта по първокласните пътища от 90 на 80 км/ч

Поне 50 часа кормуване за книжка

Ще се прави одит за безопасността […]

 

След Бургас, Стара Загора, Шумен и Силистра, грипна епидемия вчера обявиха и областите Перник и Пазарджик. Здравните власти са изпратили препоръка […]

 
 

към началото