твоята гледна точка
По-лека приватизация през борсата
Автор Vnews, добавено на 13.11.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Годишната програма на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол вече е одобрена и дружествата, включени в нея, ще бъдат продадени по възможно най-прозрачния начин. Най-добрият вариант за целта е приватизацията на тези дружества да се осъществи през борсата. Това обясни вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева, цитирана от Investor.bg. От думите й стана ясно още, че в програмата са включени приватизацията на Българската фондова борса (БФБ) и Централният депозитар. „Останалите дружества представляват интерес не толкова със самата си дейност, колкото с някои по-атрактивни активи”, коментира Бобева. Тя подчерта още, че сериозен европейски инвеститор е най-подходящ купувач за борсата. „БФБ е достигнала своите възможности като национален пазар и затова е нужен стратегически инвеститор, който да я доразвие и да надгради постигнатото”, каза тя.Във връзка с приватизацията на държавни дялове през борсата Бобева обясни, че няма законови пречки за служебно листване на такива миноритарните дялове. „В една публична фирма миноритарните акционери са по-добре защитени, считаме, че това ще бъде позитивен тласък на развитието на тези компании изобщо и се надяваме това да събуди интереса у потенциални инвеститори”, каза тя. Вицепремиерът обясни още, че се работи за облекчаване на процедурите по листване на борсата. Според нея една от причините за слабия интерес на бизнеса към капиталовия пазар е бюрокрацията. „Много малко от големите структуроопределящи компании са публични. Все пак не можем да накараме бизнеса насила да се листва на борсата, ако той не вижда смисъл от това или вижда проблеми в това”, коментира Бобева. Така, ако процедурите се облекчат, малките и средните фирми ще могат да си позволят да излязат на борсата. Тепърва обаче ще се обсъждат предложенията кои от процедурите да бъдат опростени и кои да отпаднат. По отношение на държавното участие в различни фирми, Бобева обясни, че те са разделени условно в 4 групи. В първата са компаниите, чиито държавни дялове са определени за продажба. Втората група са тези, с които Агенцията за приватизация трябва да се свърже, за да бъдат включени в списъка за приватизация. Третата група са пререгистрираните в Търговския регистър дружества в процес на ликвидация. Четвъртата група фирми не са пререгистрирани в Търговския регистър.

Глоба за скрит финансов отчет
По отношение на предприятията, които ще останат държавна собственост, ще бъде приет специален закон за управлението им. Така ще се въведе ред, обясни вицепремиерът Даниела Бобева. За да се повиши прозрачността, се обсъжда вариант да се въведе санкция за фирмите, които не обявяват финансовите си отчети в Търговския регистър. Най-вероятно тя ще е пропорционална на активите. Що се отнася до държавните предприятия, идеята е те да се управляват като публични компании. Това ще бъде основният акцент в бъдещия закон.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Кошмарна нощ преживя премиерът на Великобритания – Тереза Мей.ц Британските депутати й нанесоха съкрушително поражение, като гласуваха с голямо мнозинство против споразумението за излизането на Обединеното кралство от ЕС, което тя […]

 

Памучните семена, доставени на обратната страна на Луната с китайския космически апарат „Чанъе-4“, поникнаха, съобщи Синхуа, цитирана от БТА.

Така първият в […]

 

Вече е ясна датата на премиерата на осмия и последен сезон на кървавата сага „Игра на тронове“.

От американската кабелна телевизия НВО […]

 
 

към началото