твоята гледна точка
Саркофаг сочи гроба на Петър I
Автор Vnews, добавено на 07.11.2013 година, в категории: Любопитно, Коментари (0)

Гробът на цар Петър I се намира в малка църква между Патриаршеската резиденция и Дворцовата базилика в Преслав. В това е убеден родният Индиана Джоунс проф. Николай Овчаров. „Това е хипотезата, която смятам да лансирам след дългогодишни проучвания и анализи, започнати още от покойния ми баща Димитър Овчаров и колегата Живко Аладажов. Гробът на Петър I се намирал именно в тази „гробищна църква – мавзолей“, чието датиране, според разчетени различни археологически особености, съвпада със смъртта на българския владетел през 971 г. Когато обектът е открит преди години, се оказва, че в подземие на около два метра под земята е открито парче от мраморен саркофаг, с част от ореола на светия – фрагмент от най-ранния стенопис, откриван по българските земи през Средновековието“, поясни професорът.
По думите му откритието доказвало, че в църквата е положен голям мраморен саркофаг, като всички данни и стилови особености сочат, че църквата е строена през втората половина на X век и в нея е погребана видна личност, която най-вероятно е цар Петър I. Известно е, че той е канонизиран за светец, и поради тази причина било логично храмът да се намира в т. нар. патриаршеска част на Преслав. „Аз ще искам тук да сложим една табелка, че това място е предполагаемият гроб на големия български цар Петър“, категоричен е проф. Овчаров.
Историкът показа и първия стенопис на българска църква, стигнал до наши дни. Той се съхранява в историческия музей на Велики Преслав. Запазените фрагменти от него показват изображение на Архангел Михаил, който е красял стените на кръстокуполната църква в старата столица. Стенописът е датиран към първата половина на X век.
Находките от тазгодишните разкопки в Преслав включват още монети, апликации за колан и елементи от богослужебен инвентар. Особен интерес предизвика погребението на мъж, в чиито очи са били поставени монети, а до тялото му – лозарски косер. Според проф. Овчаров в случая става дума не за ритуал против вампирясване на покойния, а за наследство от езическите времена – полагане в гроба на мъртвия на острие, с което да се пререже нишката на живота.
Открити от археолога Ангел Конаклиев тръби от водопроводната и канализационна система на втората българска столица са другият хит на разкопките през този сезон. „Всички те имат различна украса. Интересна е и последователността, по която са полагани в земята – седма тръба е без украса. Тепърва ще анализираме за какво става дума, защото наистина е неясно защо да украсяваш нещо, което ще отиде под земята. Може би става дума за някаква майсторска марка или знак“, коментира проф. Овчаров. По-важното е, че Велики Преслав е имал перфектни ВиК, на които може да се завиди и днес, категорични са археолозите.
Друго ценно откритие е съкровище от 103 медни монети от края на XII и началото на XIII век.
Миналата година пък бе намерен комплект от 11 медни накрайника за писалка до Патриаршеската базилика в дворцовия комплекс на Велики Преслав. Писалките са използвани от книжовници от школата на Цар Симеон. „Такова нещо не е откривано въобще не само в България, а и в света“, каза при представянето на находката проф. Николай Овчаров.
До февруари 2014 г. трябва да бъде завършен проектът по социализацията на Велики Преслав на стойност над 4 млн. лева.

Удар поваля най-дълго управлявалия цар

Цар Петър управлява България от 927 г. до 969 г., което го прави най-дълго властвалият български монарх. Той е втори син на цар Симеон Велики, но наследява престола по волята на баща си. Той е и първият български владетел, сключил брак с чужденка. Негова съпруга става внучката на император Роман I Лакапин – Мария, която била прекръстена на Ирина в чест на „дълбокия мир“, който настъпва между двата народа. По силата на сключения договор Българската архиепископия е издигната в ранг на патриаршия, а архиепископът на Дръстър (Силистра) – Дамян, става първият български патриарх. Освен това Византия официално признава царската титла на българския владетел. Първородният син на цар Петър от брака му с Мария-Ирина е цар Борис II. Те имат и още един син – Роман-Симеон.
С подписването на „дълбокия мир“ недоволството в преславския двор обач нараства. Срещу действията на Петър се обявяват всички, които поддържат политиката на цар Симеон, разчитаща главно на военните действия срещу Византия. През 928 г. Иван, по-малкият брат на Петър, опитва да вдигне бунт срещу новия владетел, но действията му съвсем скоро са осуетени. Две години по-късно, през 930 г., подобен опит прави и първородният Симеонов син Михаил, като дори успява да спечели известен брой привърженици в района на Долна Струма. Цар Петър се справя и с тази заплаха и се утвърждава на престола, но не успява да запази границите на държавата, която наследява от баща си. Около 931 г. сръбският владетел Чеслав вдига въстание и възстановява независимостта на Сърбия. Маджарите нахлуват моногократно – 934 г., 943 г., 948 г. и 958 г. Петър съумява да се справи и с тях чрез сключване на договори, насочени срещу Византия.
През 968-969 г. в България нахлуват войските на киевския княз Светослав, подстрекаван от император Никифор II Фока. През 969 г. те достигат до Велики Преслав. Цар Петър не издържа на напрежението и получава апоплектичен удар.
По негово време по българските земи се разпространяват ереси, една от които е богомилството. Освен това като форма на социален протест все по-големи размери придобива отшелничеството, чиито най-ярък представител е свети Иван Рилски. Цар Петър твърдо защитава православието, заради което е канонизиран за светец от Църквата.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

РЗИ Варна въведе строги антигрипни мерки, за да овладее епидемията. Лечебните заведения трябва да имат готовност за ограничаване разпространението на инфекции. При възможност след рязко увеличение на заболелите от грип да […]

 

Предлагат намаляване на скоростта по първокласните пътища от 90 на 80 км/ч

Поне 50 часа кормуване за книжка

Ще се прави одит за безопасността […]

 

След Бургас, Стара Загора, Шумен и Силистра, грипна епидемия вчера обявиха и областите Перник и Пазарджик. Здравните власти са изпратили препоръка […]

 
 

към началото