твоята гледна точка
277 милиона за вода и пътища
Автор Vnews, добавено на 07.11.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

За над половината средства, предвидени в бюджет 2014 за растеж на регионите, ще се бори строителното министерство. Това заяви пред депутатите в ресорната комисия министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Ако успее да преодолее конкуренцията на общините и другите ведомства, МРР ще даде 35 млн. лв. от тези средства за борба с безводието.

Парите ще бъдат насочени към населените места, които са с воден режим, обясни Терзиева. С останалите 242 млн. лв. могат да бъдат основно ремонтирани близо 700 км републикански пътища. В програмата, изготвена от министерството, с която ще се кандидатства, са включени пътни отсечки във всички области, като приоритетни ще са тези в по-лошо състояние и с повече трафик, обясни министърът.

Депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова контрира, че все още не е ясен механизмът, по който ще се разпределя предвиденият в бюджет 2014 половин милиард за растеж и устойчиво развитие на регионите. Според нея фондът нарушава както идеята за централизация, защото отнема от правомощията на парламента, така и за децентрализация, защото принуждава местните и държавните администрации да се конкурират за един и същ ресурс.

Според колегата й Томислав Дончев пък за общините трябва да е предвидена квота от тези 500 млн. лв., която да е минимум 50%, вместо да се борят за финансирането с министерствата. В плановете на регионалното ведомство за 2014 г. влизат и ремонти със средства от бюджетите на ведомството и Пътната агенция. Следващата година ще стартира ремонтът на 41 километра от магистрала „Тракия“ между Пазарджик и Пловдив, които в момента са в най-окаяно състояние. В бюджета на АПИ са предвидени 107 млн. лв. за текущ ремонт и поддръжка, 26 милиона за основен ремонт и 17 млн. лв. за нова инфраструктура, а от този на МРР – 193 млн. лв.

Пари са заделени още за жилищни сгради за малцинствата, геодезия, ГРАО, по-ефективна администрация. През 2014 г. от новата ОП „Региони в растеж“ е предвидено усвояването на едва 12 млн. лв., като причината е, че програмата ще стартира реално в средата на годината, след като бъдат изготвени европейските регламенти. Терзиева обаче обеща проверка и евентуално рационализиране на работата по ОПРР, което да доведе до по-голяма успеваемост догодина.

Кметът на Перник Росица Янакиева поиска като представител на Националното сдружение на общините в бюджет 2014 да бъдат вписани допълнително още 43 млн. лв. за общините, като депутатите от регионалната комисия застанаха зад предложението. Тя подчерта, че заплатите на общинската администрация в момента са най-ниските в страната. От сдружението поискаха още държавата да сподели с местните власти риска от финансови корекции, както и да бъде увеличен финансовият капацитет на Фонд „ФЛАГ“.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

РЗИ Варна въведе строги антигрипни мерки, за да овладее епидемията. Лечебните заведения трябва да имат готовност за ограничаване разпространението на инфекции. При възможност след рязко увеличение на заболелите от грип да […]

 

Предлагат намаляване на скоростта по първокласните пътища от 90 на 80 км/ч

Поне 50 часа кормуване за книжка

Ще се прави одит за безопасността […]

 

След Бургас, Стара Загора, Шумен и Силистра, грипна епидемия вчера обявиха и областите Перник и Пазарджик. Здравните власти са изпратили препоръка […]

 
 

към началото