твоята гледна точка
10-метров надпис „Инсинераторите убиват“ увисна в двора на Окръжна
Автор Vnews, добавено на 31.10.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

10-метров траспарант с надпис „Инсинераторите убиват“ беше спуснат от комина на варненска болница, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Илиян Илиев от Обществен център за околно среда и устойчиво развитие – Варна, който е инициатор на събитието подчерта, че инсенераторите представляват гигантска пещ, която се управлява чрез компютри. Те редуцират количеството боклук, който преминава през тях с около 70 %, останалите 30 % представляват силно токсична пепел, който също трябва да бъде подложена на изгаряне. Според Илиев, огромна опасност представляват и емисиите от вредни вещества. „Тези, които излизат от комините на инсинераторите, съдържат близо 27 тежки метали, киселинни изпарения, въглероден оксид и диоксини. Поддръжката на тези съоръжения за очистване на газове е много скъпо – стойността надхвърля цената на изграждането на самия инсинератор”, посочи Илиян Илиев. Според него съвременните инсинератори са опит да се усъвършенства една лоша идея. „Дори ако изгарянето можеше да бъде направено по-безопасно, то отново нямаше да има смисъл защото ще разхищава ценни метали и суровини, енергия – значително повече енергия се спестява при рециклиране и повторна употреба, изгарянето не е гъвкаво, а дългосрочните договори с фирмите са икономически неизгодни”, обясни Илиян Илиев. Той уточни, че инсинераторите генерират токсична пепел. На всеки четири тона изгорени отпадъци се получава най-малко един тон пепел, който е неизползваем. Тази пепел може да бъде депонирана само в специализирани сметища. В България то е само едно. Инсинераторите отделят и много токсични вещества във въздуха, които представляват наночастици, които не се улавят ефикасно от устройствата за контролиране на емисиите. Те са малки и лесно могат да пресичат белодробната мембрана и веднъж навлезли в кръвообращението могат да пресекат всяка тъкан на тялото.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Пакет от мерки, за да задържи децата в клас, предприема министерството на образованието. Сред тях е олекотяване на учебното съдържание.

Трябва да има сериозно олекотяване на учебното съдържание, защото в момента то […]

 

Днес православната църква отбелязва християнския празник Цветница, наричан още Връбница. По традиция той е винаги седмица преди Великден и е един […]

 

Днес православните християни отбелязват Лазаровден. В основата за празника е библейската притча за възкресението на Лазар от Исус Христос.
В българските традиции […]

 
 

към началото