твоята гледна точка
Тиквата – суперхраната на есента
Автор Vnews, добавено на 25.10.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

В западния свят тиквите се използват предимно за пайове, мъфини, някои видове хляб и са най-популярни като издълбаните фенери за празника Вси Светии. У нас, за щастие, тиквата се е запазила като една от най-здравословните и почитани есенни храни и е популярна като динята през лятото.

Минималните количества мазнини, липсата на холестерол и изобилието от витамини,минерали и фибри носят на тиквата особена почит в сезона и – печена тиква, тиквеник, баница с тиква, клин с тиква и супа с тиква – всички се радват на особена популярност дори и през зимата и има защо.

200 г печена тиква съдържат около 20% от Ориентировъчния дневен прием (ОДП) за фибри. Около 60% от тиквените фибри са разтворими. Диетологът д-р Нанси Беркоф споделя, че разтворимите фибри са изградени от пектин ирастителни смоли.

Те поемат вода, когато се намират в храносмилателната система и се раздуват до образуването на обемно препятствие, забавящо преминаването на прости захари като глюкозата в кръвоносната система. С този ефект се постигат едновременно понижаване на риска от развитие на диабет и постигане на чувство за ситост, дори и с по-малко количество храна. Разтворимите фибри могат да се свързват и с холестерола, като евентуално го отвеждат извън тялото.

Останалите 40% от фибрите – неразтворимите фибри, са концентрирати основно във фиброзните нишки и жилки на тиквената тъкан. Те благоприятстват здравословната перисталтика, стимулирайки контракции в дебелото и тънките черва. Стабилният прием на неразтворими фибри се асоциира с превенция на храносмилателни проблеми, рак на дебелото черво, язви и хемороиди.

Мощните антиоксиданти свойства на тиквата като храна се дължат на изобилието и на витамини, но не само. Около 90% от калориите на зеленчука идват от въглехидрати, половината от които са под формата на полизахариди от рода на пектина – хомогалакторунани, намиращи се в клетъчните стени. Освен антиоксидантна помощ за организма, те носят и противовъзпалителни, антидиабетични и инсулин-регулиращи свойства.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

ГЕРБ връща преференцията на старите нива след спешно заседание на Изпълнителната комисия, свикана от премиера Бойко Борисов, на което присъства и Георги Марков.

Това обяви току-що Борисов. И благодари на Марков, който го […]

 

БСП напуска парламента. Това реши Националният съвет на партията.

74 от членовете на пленума подкрепиха предложението на лидерката Корнелия Нинова. 3-ма гласуваха […]

 

В неделя температурите ще стигнат до 10-15 градуса. В цялата страна ще бъде слънчево. Причината за топлото време е обширен антициклон […]

 
 

към началото