твоята гледна точка
Какво да ядем против главоболие?
Автор Vnews, добавено на 18.10.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Главоболието е сред най-честите здравни оплаквания. Независимо от сезон, време или място, милиони хора по света страдат от него всеки ден, а за над 70 млн. души то е хронично. Не винаги е възможно да се приеме болкоуспокоително или да се понижат нивата на шум, светлина или други дразнители, усилващи болката. Някои видове храни обаче са доказан ефект при овладяване на състоянието и могат дори да го предотвратят.
Мигрените – вид хронични главоболия с определена честота и силна, интензивна болка, са в състояние да доведат до припадък, а дори да са по-леки, сериозно нарушават ежедневието и понижават трудоспособността. Изследвания сочат, че леко завишеният прием на рибофлавин – витамин В2, понижава честотата на мигрените с до 48%.
Витаминът подобрява енергийния метаболизъм на мозъчните клетки и ги предпазва от изтощение. 401 мг е необходимата дневна доза витамин В2, но при 460-500, той спомага както за предотвратяване на мигрените изцяло, така и за облекчаване на симптомите им. Храни като гъби, аспержи, бадеми, грах и яйца са отлични източници на рибофлавин, а само една чаша нискомаслено мляко съдържа около 32% от необходимата дневна доза.
Хормонално предизвиканите главоболия също се поддават на контрол чрез храната и както мигренозните, обикновено се изразяват в локализирана странична болка в главата – остра, пулсираща и продължителна.
Естрогенът е сочен за причина жените да страдат по-често от главоболие – при тях той е в много по-големи количества и понижаването му почти винаги води до оплакването. Швейцарски учени споделят, че магнезият в храната е от изключителна важност за контрол над хормонално обусловените главоболия, понеже задейства механизъм за облекчаване на нервната дейност и успокояване на нервите. 445 мг магнезий е определен за Ориентировъчен дневен прием (ОДП) от Световната здравна огранизация, като спанакът е най-богатият на този елемент зеленчук и 100 г от него осигуряват около 40% от ОДП.
Главоболията при настинка и грип, от друга страна, са предизвикани най-често от обезводняване – тялото губи бързо вода и соли при повишена температура и налична инфекция. Дехидратацията води до нарушаване на електролитния баланс, което е предпоставка за силно главоболие. По време на настинка или грип, освен необходимите 1,5-2 л вода на ден, е препоръчително да се консумират по 2-3 порции пресни плодове и зеленчуци с високо водно съдържание: грозде, ябълки, круши, грейпфрут, краставици, зеле, репи, домати.
Напрежението, породено от стрес и претоварване, локализирано в областта на тила е също често срещано. Предизвиква се от свръхнапрягане на вратни и други мускули, които нарушават кръвоснабдяването на мозъка. Учените препоръчват леко завишени нива на прием на коензим Q10 – важен антиоксидант, който поддържа здрави кръвоносните съдове и със свойството си да защитава тялото от свободни радикали, той подобрява функциите на митохондриите – клетъчни органели – „енергийни централи”, играещи роля в тези главоболия. Дневната доза от около 300 мг може да бъде завишена с 10-20%, което ще подейства освежаващо както за мозъка, така и за мускулатурата на врата. Според учените, увеличението на приема на Q10 понижава честотата на подобни главоболия с 30-40%. Добър източник на Q10 са храни като яйца, риба тон, скумрия, карфиол, броколи и др.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

Само ден почивка по Нова година, но за сметка на това по Коледа няма да работим цели 5 дни. Почивните дни за коледните празници започват още на 22 декември и продължават […]

 

Нотариусите ще бъдат задължени да докладват в общините какъв данък е платен за всяка сделка с недвижим имот или моторно превозно […]

 

За първи път през октомври повишението на цените на пшеницата в края на лятото се отрази чувствително върху инфлацията, която на […]

 
 

към началото