твоята гледна точка
МВР се разделя с бизнес за 10 млн. лв.
Автор Vnews, добавено на 07.10.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Вътрешното министерство реши да се откаже от монопола на производството на регистрационни табели. На 4 октомври МВР обяви обществена поръчка, с която кани всички фирми от Европейския съюз да участват в конкурс за изработване на 1 130 200 регистрационни табели за автомобили, ремаркета, мотоциклети, мотопеди и транзитни номера. Стойността на поръчката е за 10 млн. лв. без ДДС.
Отварянето на офертите ще стане пред медиите на 15 ноември. Изпълнението на поръчката ще започне от 20 февруари и ще е за срок от една година. В конкурса могат да участват еднолични фирми и консорциуми, които могат да докажат, че през последните три години са извършвали тази дейност и са имали приход от нея не по-малко от 10 млн. лв. годишно. До момента регистрационните табели в България са монопол на МВР и на подопечната му фирма „Безконтактни мултиплекторни вериги“ ЕООД. Фирмата има  6 511 000  лв. приходи за 2009 г. от продажба на услуги, сочи отчет ът , получен от „Труд“ по закона за достъп до обществена информация. През 2010 г. дружеството е взело  5 155 000  лв. а през 2011 г. сумата е със 100 000 лв. по-малко. Общо приходите за всички дейности на фирмата за посочените години са около 19 млн. лв., а разходите варират около 16 млн. лв. Фирмата стана скандално известна с това, че дарява постоянно МВР с пари и автомобили и по този начин се заобикаля обявяване на обществени поръчки.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви през лятото, че дружеството ще бъде ликвидирано и табелите ще се изработват след обществена поръчка. Според броя на обявените регистрационни номера и прогнозната стойност на поръчката става ясно, че МВР е заложило около 8,50 лв. за производството на един номер. В момента при нова регистрация на колата се плащат 75 лв. – за двойка табели и талон. Експерти смятат, че в КАТ прибират около 40-45 лв. за новите номера. За сравнение в Германия получаваш регистрация на колата в полицията, отиваш във фирма, която срещу 8 евро ти прави номерата. Поставянето става от водача на автомобила с по две винтчета на номер. От обществената поръчка не става ясно дали след 20 февруари 2014 г. водачите на автомобили ще плащат по-малко при регистрация на кола.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

РЗИ Варна въведе строги антигрипни мерки, за да овладее епидемията. Лечебните заведения трябва да имат готовност за ограничаване разпространението на инфекции. При възможност след рязко увеличение на заболелите от грип да […]

 

Предлагат намаляване на скоростта по първокласните пътища от 90 на 80 км/ч

Поне 50 часа кормуване за книжка

Ще се прави одит за безопасността […]

 

След Бургас, Стара Загора, Шумен и Силистра, грипна епидемия вчера обявиха и областите Перник и Пазарджик. Здравните власти са изпратили препоръка […]

 
 

към началото