твоята гледна точка
Ново двайсет: Пожар затрил документи за „Белене“?
Автор Vnews, добавено на 05.10.2013 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Родната прокуратура остава без важни документи за делата около проекта АЕЦ „Белене“заради мистериозен пожар. Причината е, че руската страна е отказала да предостави на нашите магистрати фактури, доказващи платени суми около сделката за продажбата на стария реактор за АЕЦ „Белене“ обратно на Русия, твърдят запознати. Отказът е обяснен с това, че в офис на „Атомстройекспорт“ (АСЕ) е избухнал пожар и документите са изгорели. Информацията обаче не е официално потвърдена, пише Стандарт.

Липсата на счетоводните документи поставя сериозни препятствия пред защитата на НЕК в арбитражните дела, които води с „Атомстройекспорт“ и сумите, които искат двете компании една от друга за неизпълнени ангажименти. Това пречи и на разследването на нашата прокуратура, което се води от 2010 г. за злоупотреби по проекта „Белене“. Едно от проверяваните неща е оценката на стария реактор за 295 млн. евро и условията в договора за продажбата му. Освен съмненията за занижена цена проблем има и със самата сума, тъй като НЕК е получила 205 млн. лв., а освен това е заплатила и разходите за транспортирането на съоръжението до Русия.

„Вероятно руснаците умишлено крият документите, които в крайна сметка могат да бъдат в техен ущърб“, смятат специалисти от енергийния бранш. Самата компания разполага с много документи около продажбата на стария реактор за Втора атомна и транспортирането му до Русия, където той вече работи в блок 4 на АЕЦ „Калининская“. „Всички книжа, които има при НЕК, са били предоставени на прокуратурата. Вероятно някои от тях се дублират и с предоставените от „Атомстройекспорт“. Конкретно документите, които се изискват от руското дружество, обаче при нас ги няма“, казват източници от българската компания. В НЕК също не са чували в сградата на руската компания да е имало пожар. В интернет също няма данни за подобен инцидент. „Защо пък не им изгоря стаята, в която е искът срещу нас, а това се случва там, където има важни документи?“, питат се в НЕК.

Одобриха екооценката за блок 7 в „Козлодуй“

Министерството на околната среда и водите е издало положителна оценка на доклада за Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) за изграждането на блок 7 в АЕЦ „Козлодуй“. Това е означава, че документът отговаря на всички изисквания и критерии на националната нормативна уредба по околна среда и е важна стъпка за развитието на проекта за нова мощност, съобщават от проектната компания АЕЦ „Козлодуй – Нови мощности“. Към одобрения ОВОС и останалите документи към него ще бъде предоставен публичен достъп. Съгласно изискванията на Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст докладът за бл. 7 и неговите приложения ще бъдат изпратени на Румъния и Австрия като държави, участващи в трансграничната процедура по ОВОС на инвестиционното предложение, съобщават още от проектната компания.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

От 1 януари 2021 г. Българската народна банка изважда от обращение банкноти с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и […]

 
Властта

Вето върху част от текстовете на Изборния кодекс наложи президентът Румен Радев. Той обяви това в обръщение към народа от „Дондуков“ 2.

Всички […]

 
Здраве и красота

Смяната на сезоните е чудесен момент за разчистване и преподреждане на дома. Особено сега, когато трябва да освободите място в кухненските […]

 
Жълто

Актьорите Деян Донков и Радина Кърджилова очакват своята втора рожба. Това потвърди официално талантливият актьор Деян Донков в интервю за „Площад […]

 
 

към началото