твоята гледна точка
Кои мобилни телефони най-много ни вредят?
Автор Vnews, добавено на 01.10.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Специфична погълната мощност (Specific Absorption Rate – SAR) е мерна единица за количеството радиочестотна енергия (РЕ), поета от тялото при употребата на устройства като мобилни телефони. Всеки мобилен телефон излъчва радиочестостна енергия със специфична за модела SAR.
В Европа, максимално допустимите нива на SAR са с горна граница от 2 вата за килограм, докато в Канада и САЩ максимумът е 1,6 вата/кг.
Нивата на SAR се измерват при включен телефон, в режим на разговор, разположен до ухото на говорещия.
Според изследвания мобилните апарати с най-високи нива на излъчвана радиочестотна енергия по класификацията на SAR са: BlackBerry Curve с 1,58 вата/кг и Nokia Lumia 900 с 1,49 вата/кг в режим на разговор.
Апаратите с най-ниска SAR, са: Samsung Galaxy с 0,19 вата/кг и Samsung Galaxy Note с 0,27.
Продуктите на iPhone са в средата на класацията, с нива на SAR от 0,79 за iPhone 3GS, през 1,17 за iPhone 4 до 1,38 за iPhone 3G.
Тази статистика не посочва задължително един телефон като по-вреден от друг: науката още не е доказала вредното влияние на подобни ниски дози облъчване. Изследванията до днешната дата само предполагат за връзки между продължителната употреба на мобилни телефони, над 10 години и влиянието им върху туморогенеза, понижен брой сперматозоиди, мигренозни състояния и др.
Въпреки това, не бива да се пренебрегва скритата опасност от облъчване и могат да се вземат няколко лесни стъпки, за да се намали влиянието на телефона върху организма драстично.
На първо място, препоръчително е да се използват слушалки с микрофон или hands-free устойство, което да позволява провеждане на разговори без мобилния апарат да се намира близо до главата.
Независимо дали в момента се провежда разговор или телефонът е в режим на готовност, той не бива да стои в джоба, близо до сърцето или гениталиите. Ако не може да бъде поставен в чанта или раница, най-безопасно за здравето е да бъде носен в задния джоб на панталоните.

 

Употребата на телефони на места с ограничен обхват като подлези, метро, гъсти гори или високи планини трябва да е само за спешни случаи, понеже при нисък обхват мобилния апарат излъчва много по-мощна електро-магнитна радиация, за да усили сигнала си.
Мобилният телефон не трябва да стои в близост до леглото по време на сън. Същата тази радиация, макар и изключително слаба, е възможно да оказва ефект върху мозъчните вълни и по този начин да нарушава пълноценния сън.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

РЗИ Варна въведе строги антигрипни мерки, за да овладее епидемията. Лечебните заведения трябва да имат готовност за ограничаване разпространението на инфекции. При възможност след рязко увеличение на заболелите от грип да […]

 

Предлагат намаляване на скоростта по първокласните пътища от 90 на 80 км/ч

Поне 50 часа кормуване за книжка

Ще се прави одит за безопасността […]

 

След Бургас, Стара Загора, Шумен и Силистра, грипна епидемия вчера обявиха и областите Перник и Пазарджик. Здравните власти са изпратили препоръка […]

 
 
Още от Здраве и красота
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото