твоята гледна точка
Включете броколите в битката с артрита
Автор Vnews, добавено на 02.09.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Броколите се оказват изключително полезен зеленчук при артрит, който трябва да бъде включен в терапевтичните режими в борбата срещу заболяването, твърдят учени от University of East Anglia на база резултатите от клинични изпитания с доброволци.
Лабораторните им тестове показват как съединение от растението, намиращо се също в брюкселското и обикновенно зеле, блокира разрушителен ензим, увреждащ хрущялните тъкани. Хрущялите са съставени от съединителна тъкан, която покрива ставните повърхности на костите и придават твърдоеластична консистенция на райони от тялото, където не е биологично целесъобразно да се развиват кости – нос, ухо, трахея и други. За разлика от повечето тъкани, в хрущялите не проникват кръвоносни съдове, което ги прави изключително трудни за медикаментозно лечение.
От броколите човешкият организъм поема съединението глюкорафанин.  При разграждането му се освобождават сулфорафан и рафанин.
Сулфорафанът има свойството да защитава ставите от редица заболявания и да потиска силно растежа и развитието на Helicobacter pylori – опасен патоген, предизвикващ възпаления и язви. Рафанинът пък е силен антибиотичен, антимикотичен и антивирусен агент.
Учените смятат, че 100 г дневно от растението, с оптимална термична обработка, няма да са в състояние да поправят вече нанесените щети от заболяването, но могат да възпрат неговата прогресия. Те се обосновават на факта, че сулфорафанът достига таргетно ставните тъкани и предизвиква благоприятни и оздравителни промени на клетъчно ниво при тях.
Остеоартритът е тежко дегенеративно заболяване, засягащо най-тежко ставите на ръцете, ходилото, гръбначния стълб и коленете. Загубата на хрущялна и костна тъкан е свързана с подувания на ставите, тежка болка, скованост на крайниците и обездвижване, често водещо до мускулна атрофия. Една от най-често срещаните форми на артит, в повечето случаи е причина за инвалидност, а само в Европа боледуващите от нея са над 32 милиона.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Учениците от 7, 8 и 12 клас тръгват постоянно на училище от началото на втория срок.

„От 4 февруари започват присъствено обучение три класа в системата на средното образование“, заяви здравният министър […]

 

Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори, като започнахме от здравеопазването с плановия прием, образованието с учениците в детските градини и […]

 

Строго ограничаване на несъществените пътувания, за да не бъдат затваряни границите на ЕС, поискаха евролидерите по време на виртуалната си среща […]

 
 

към началото