твоята гледна точка
НСИ предупреждава: На крачка от рецесия сме
Автор Vnews, добавено на 15.08.2013 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Българската икономика е на крачка от рецесията. БВП на страната намалява с 0,1% през второто тримесечие на годината спрямо първото, сочат експресните данни на Националния статистически институт. Въпреки че през последните три години икономиката на страната върви напред с много бавни темпове, спад не беше отчитан.

Сега обаче има спад след четири поредни тримесечия лазене по дъното с минимален ръст на БВП от 0,1%. Така се нарушава традицията от последните години България да се представя по-добре от повечето страни в Европа.

Европейският съюз вече излиза от рецесията като за второто тримесечие постига ръст с 0,3%. Освен нас спад на икономиката спрямо предходното тримесечие отчитат само Кипър (-1,4%), Италия (-0,2%), Холандия (-0,2%), Испания (-0,1%) и Швеция (-0,1%). За някои страни в ЕС, сред които е и Гърция, все още няма данни. Явно икономическите проблеми в света ни достигат със забавяне във времето. Така беше и при началото на кризата, която ни удари през 2009 г. – доста след старта й в САЩ и прехвърлянето й в Европа.

От представянето на икономиката на страната през третото тримесечие зависи дали ще изпаднем в рецесия, или ще си останем просто в стагнация. Спадът на икономиката през второто тримесечие се дължи на аграрния сектор, който традиционно се представя добре, но сега намалява с 1,2% спрямо първото тримесечие. Индустрията и услугите отчитат минимален ръст от 0,1% и 0,2%.

БВП на страната през второто тримесечие е на стойност 19,321 млрд. лв., сочат данните на НСИ. Спрямо същия период на миналата година ръстът на БВП се забавя до 0,2%, след като през предходните четири тримесечия ръстът беше с 0,8%, 0,7%, 0,6% и 0,4%. На годишна база ръст отчитат аграрният сектор и услугите съответно с 2,7% и 0,5%, докато индустрията пада с 0,3%. Индивидуалното потребления бележи спад с 1,3%.

Ръст на БВП (за II тримесечие на годишна база)

ЕС -0,2%
България 0,2%
Чехия -1,2%
Германия 0,5%
Естония 1,4%
Гърция -4,6%
Испания -1,7%
Франция 0,3%
Италия -2%
Кипър -5,2%
Латвия 4,3%
Литва 4,1%
Полша 1,1%
Румъния 1,2%Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

С допълнителни 20 на сто намалява полетите си през октомври нискотарифният превозвач Ryanair, обявиха от компанията. Съкращенията на курсовете са в […]

 
Властта

Варненци ще ползват безплатно общинските спортни бази от 23 до 30 септември, когато градът ще се включи в Европейската седмица на […]

 
Здраве и красота

Общоприето е, че закуската трябва да бъде възможно най-здравословна за тялото. Първото сутрешно хранене задава тон за целия ден, зарежда ни […]

 
Жълто

Филипа Иванова – красивата водеща на централната емисия “По света у нас”, се омъжи за програмния директор на БНТ Ивайло Огнянов.

Двамата […]

 
 

към началото