твоята гледна точка
Съдия-изпълнители продават близо 4000 жилища
Автор Vnews, добавено на 16.06.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Тревожно нараства броят на обявените за продажба имоти от частните съдебни изпълнители през последните 30 дни. Столицата държи първенството, след нея се нарежда Варна, показва анализ на Профит.

Към момента на сайта на частните съдия изпълнители се предлагат 3849 имот, което е с близо 200 повече или над 5% повече от тези към средата на миналия месец.

София продължава да е градът с най-голям брой обявени за продажба имоти с общо 678 броя. Наблюдава се сериозно повишение в сравнение с предлаганите 583 имота преди месец.

Варна е на второ място по обявени за продажба имоти – с 218.

Какви жилища се продават

Двустайните апартаменти продължават да са най-често срещаните предлагани имоти, като се предлагат 489 имота, на фона на 415 преди месец. Обявите за тристайни са вторите най-често срещани, с предлагани 372 такива, на фона на 339 преди месец.

Сериозен ръст има при предлаганите многостайни от частните съдия изпълнители, нарастващи до 174, в сравнение със 126 преди година. Общо 51 мезонета се предлагат, при 45 преди месец.

Броят на предлаганите къщи нараства до 466, в сравнение с 408 преди месец.

Ценови вариации

На фона на значителното повишение в броя на предлаганите имоти с неплащани ипотеки, се наблюдава сериозен спад в първоначалните цени на най-скъпите жилища. Има изместване от София към морските райони.

Търгът с най-висока начална цена при жилищата е за многостаен апартамент в Созопол в местността Буджака. Става въпрос за жилище от 170 кв. м., за което началната обявена цена е от 431 700 лева.

Преди месец най-скъпото жилище бе мезонет в София с обявена начална цена от 903 826 лева.

Най-скъпият малък апартамент е във Варна – с начална цена от 94 400 лева. Жилището е 50 кв. м., което 1 888 лв/кв. м.

Това определено повдига въпроса относно сумата, отпусната като обезпечение срещу това жилище и рисковете поемани от финансовите институции.

Второто най-скъпо предлагано едностайно жилище е в София  с начална цена от 77 055 лева за едва 41 кв. м.

Ситуацията при двустайните е подобна на най-скъпите предлагани имоти. Обявените продажни цени са около 160 000 лева. Сумата е доста внушителна. Толкова вървят на пазара на имоти тристайни обзаведени жилища и то със значително по-голяма площ от предлаганите около 70 кв. м. Dir.bgСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1advert-vnews1

Hot News

На 6 май отбелязваме Гергьовден, може би един от най-големите български празници. Името Георги е най-често срещаното мъжко име в България, изпреварващо дори Ивановците. Празникът предвещава пристигащото лято и е свързан […]

 

Българите ще работят до Гергьовден, за да си платят данъците към държавата. Това показват изчисленията на Института за пазарна икономика (ИПИ), […]

 

Вътрешният министър Румяна Бъчварова отново ще върне правилото всички проверки на КАТ да се снимат, след като миналата година лично отмени […]

 
 

към началото