твоята гледна точка
Убиецът на Осама е без пенсия
Автор Vnews, добавено на 13.02.2013 година, в категории: По света, Коментари (0)

Офицерът, убил Осама Бен Ладен, няма право на пенсия и здравни осигуровки от деня, в който напуснал армията след 16 години служба.

За това и за мисията по ликвидирането на най-издирвания от САЩ терорист разказва самият той в обширен репортаж, публикуван в мартенския брой на американското списание “Ескуайър”.

Фил Бронстейн получава интервюто след месеци колебания от “тюлена” и при условие че главният герой ще бъде назоваван единствено като Стрелеца.

Стрелеца носи Прада

“Червеното” звено получава поредната си мисия през март 2011 г. “Тюлените” току-що са се върнали от Афганистан и разпускат с гмуркания в Маями, когато ги привикват в центъра в град Вирджиния бийч.

От тях само 23-ма командоси и четирима дубльори започват подготовка за нещо голямо, но не знаят какво.

Денем командосите тренират в макет на къща с реални мащаби, а вечер правят залози за дестинацията си. “Знаехме, че трябва да влезем там и да измъкнем нещо”, казва Стрелеца. Правил го е стотици пъти и не го е страх. Като всички нормални хора имал и провали. “Веднъж в Ирак, докато се готвехме да взривим входната врата на заподозрения, нашият сапьор погрешка натисна звънеца. След секунди на прага се появи самата ни мишена.”

Скачали са на грешни покриви, хапали са ги кучета.

“Този път мислех, че трябва да изнесем ядрена глава от Либия”, предполагал Стрелеца. Но един от неговите хора бил уверен, че мишената е Бен Ладен: “А ако е така, готов съм да ти оближа топките.”

Стрелеца трябвало да е водач на групата, която ще осигурява външния периметър. На първи април 23-мата избрани научават целта си. “Веднага се преместих в екипа, който трябваше да скочи на покрива и когото вече наричах Бригадата на мъчениците.”

Същата вечер Стрелеца си купува очила “Прада” за $350 и “играчки за децата за много по-малко пари.” Той е 90% уверен, че няма да се върне жив от тази мисия. “Като ще се мре, нека да е стилно!”

В края на април екипът е готов, снаряжението – окомплектовано. Чака се единствено благоволение лично от Барак Обама. Мисията е насрочена за 30 април 2011 г. Ще летят с транспортен С-17 през Германия за Афганистан. Оттам ударната група ще влезе в пакистанския град Аботабад с два вертолета “Блек хоук” със стелтово покритие. 45 минути след тях ще дойдат два големи транспортни хеликоптера с подкрепление.

На 30 април обаче Белият дом дава прием за репортерите, отразяващи президента. Би се получило неловко, ако в един момент цялото държавно управление стане от масите и се заключи в друга стая, мисли си вицеадмирал Уилям Макрейвън, шеф на специалните операции. Той “съчинява” лоша прогноза за времето и отлага операцията за 1 май.

“В базата в Баграм всеки от нас седна и написа прощални писма. От тия, дето децата ти ги четат, като станат на 35 години. Нямам идея какво съм написал, но… всички плачехме.”

След като се приземяват в двора на къщата в Аботабад, Стрелеца е пети или шести след разбивача и водача на щурмовата група.

На стълбите “тюлените” убиват Халид, 23-годишния син на Осама. Хората пред Стрелеца започват да прочистват едно по едно помещенията по етажите.

На площадката към третия, последен, етаж “бяхме останали само водачът и аз”. Иззад вратата на една от стаите се показала мъжка глава. Водачът стреля по нея. Трябва обаче да остане долу, защото на стълбите има две жени. Те “изглеждат наистина заплашително, пич”, казва водачът на Стрелеца.

Човекът, определен да убие Осама, отива към жените абсолютно убеден, че те имат шахидски пояси и ще се взривят. Той е готов да поеме ударната вълна, само за да може Стрелеца да довърши мисията. “Това беше най-голямата саможертва, която съм виждал.”

Не искате да знаете

Стрелеца влиза в стаята. “Разпознах го веднага, криеше се зад една жена… беше много висок и трябваше да вдигна пистолета си.”

Осама прави крачка към нощното си шкафче, където стои неговият калашников с къса цев. Стрелеца го гръмва между очите. Докато Осама пада, Стрелеца вкарва втори куршум на същото място. Третият, пак там, е контролен. “Седях над него и гледах как мозъкът му изтича, но не мисля, че американската публика иска да знае как изглежда това… езикът му бе изплезен.”

Жената плаче. Тогава Стрелеца вижда и 3-годишния син на Осама, който гледал всичко от леглото. Вади шише вода, за да му напръска личицето и осъзнава, че през цялото време носел в себе си бутилка, в която уринирал преди излитане.

Не вижда повече трупа до момента на качването му в самолет на летище Баграм. По тила и торса вече има и други дупки от куршуми. По-късно Мат Бизонет, също участник в операцията, ще разкаже, че е стрелял по мъртвия Осама.

24 часа след операцията военните предлагат на Стрелеца да влезе в програма за защита на свидетели. Ще му сменят самоличността, ще го отделят от семейството му и ще разнася бира в Милуоки.

Месеци по-късно Стрелеца ще гледа заедно с журналиста Бронстейн “Враг номер едно”, току-що излезлия филм за мисията. “И кучето изобщо не беше немска овчарка, а махленска”, лаконичен е Стрелеца.

Миналия септември Стрелеца решава да напусне армията, макар да му остават 26 месеца до навършване на 20-годишния стаж. Оказва се, че ще остане без пенсия. Военните биха осигурили семейството му единствено ако той загине в изпълнение на служебния си дълг.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Отпадат ограниченията за нощните заведения, при спазване на всички мерки за дистанция. Груповите събития на открито, както и сватбите също се разрешават.

Това стана ясно от извънреден брифинг пред здравното министерство

При повишаване […]

 

На фона на ескалиращите числа заразени с COVID-19 у нас Гърция затвори границата си за български туристи. До 6:00 ч. сутринта […]

 

България и Хърватия вече са част от валутния механизъм ERM 2 след решение на ЕЦБ и финансовите министри от еврогрупата.

„По искане […]

 
 

към началото