твоята гледна точка
Спасиха Гърция от фалит
Автор Vnews, добавено на 28.11.2012 година, в категории: По света, Коментари (0)

Международният валутен фонд (МВФ) и министрите на финансите от Еврозоната постигнаха съгласие да отделят на Гърция 43,7 млрд. евро помощ до 2020 г.
По думите на президента на Европейската централна банка Марио Драги решението “ще намали неопределеността в Европа и в Гърция и ще способства за укрепването на взаимното доверие”.
Ключовата стъпка, благодарение на която Атина ще получи новия транш, са приетите мерки от гръцкия кабинет за намаляване на дълга на страната. Крутите съкращения предизвикват масово недоволство в страната но кабинетът на Антонис Самарас е решен да ги проведе докрай, тъй като е наясно, че ако външното кредитиране спре, Гърция ще фалира.
Понастоящем гръцкият външен дълг се оценява на 144% от брутния вътрешен дълг (БВП) на страната.
Миналата нощ, след 12-часови преговори, финансовите министри от Еврозоната и МВФ се споразумяха дългът да бъде редуциран на 124% от БВП до 2020 г. Това представлява облекчение на дълга с около 40 млрд. евро до 2020 г.
Първоначалното предложение – дело на МВФ – бе редукция на гръцкия дълг до 120% от БВП.
Споразумението за намаляване на дълга отвори пътя за отпускане на жизненоважния за Гърция транш от спасителната помощ. Очаква се първата част от парите – 34 млрд. евро, да бъде отпусната до 13 декември, а останалите 10 млрд. през първите три месеца на следващата година.
До решението се е стигнало след взаимни отстъпки на Германия и МВФ, тъй като разногласията между тях относно устойчивостта на гръцкия дълг доведоха до забавяне на финансовата помощ за Атина. За да получи парите, на Гърция са й наложени строги условия и механизъм
за надзор Гърция получи 44 млрд. евро след драматичен 12-часов пазарлък, пише от първата си страница в. “Та неа” като посочва, че на заседанието на финансовите министри от еврозоната не е станало дума за ново отписване на гръцкия дълг, за което настояваха от МВФ.
В. “Екси мерес” пише, че исканията на кредиторите и пасивността на правителството осъждат гръцкото общество на бавна смърт.
Справянето със стабилността на гръцкия дълг за пореден път става със счетоводни трикове, а същественото решение се оставя за неизвестно бъдеще, посочва изданието.
Според в. “Имерисия” постигнатото в Брюксел споразумение е историческо. Изданието цитира премиера на Гърция Андонис Самарас, който заяви, че всичко се е развило добре и за гръцкия народ започва един напълно нов ден.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

По 610 лева помощ на месец ще могат да получават до края на годината семейства с едно дете до 14 г. по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. Семействата […]

 

Подсилване на учителския състав с всички налични кадри се обмисля за новата учебна година, която ще започне присъствено в условията на […]

 

116 са новите регистрирани случаи на заразени с коронавируса у нас през последното денонощие при направени 3667 PCR теста, сочат данни […]

 
 

към началото