твоята гледна точка
Станишев стана лидер и на ПЕС
Автор Vnews, добавено на 29.09.2012 година, в категории: По света, Коментари (0)

Сергей Станишев бе избран за президент на ПЕС, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Брюксел Диана Тушева.

С над 93% от присъстващите делегати на Конгреса на ПЕС в белгийската столица лидерът на БСП бе избран и за лидер на европейските социалисти.

Станишев за година време бе временно изпълняващ и беше единственият номиниран за председателския пост. Убеден в автентичния социален модел на Европа близо десетилетие Сергей Станишев работи на различни управленски нива в Партията на европейските социалисти. Неговият поколенчески статус, опитът му на министър-председател на България и активната му дейност в сложното поле на международните отношения насочи избора на европейските социалисти за номинацията му.

Тяхното решение бе взето в значителна степен и поради инициираната от него кампания срещу младежката безработица. „Няма да позволим младите хора да се превърнат в изгубеното поколение на Европа“, заяви Станишев на годишната конференция на ПЕС – Жени в Брюксел. На този форум той направи извода, че кампанията на европейските социалисти срещу младежката безработица е показала, че когато всички в ПЕС работят заедно са по – силни и посланията им достигат до повече европейци. Според него това е от голямо значение за предстоящите европейски избори.
Станишев пред Конгреса: Винаги сте вярвали в България
Като българин съм горд, че имам шанса да се боря за поста председател на ПЕС, това е отговорност не само за мен, но и за всеки член на моята партия БСП. Това заяви в словото си пред Конгреса на ПЕС в Брюксел лидерът на БСП Сергей Станишев, който е единствен номиниран за този пост, предаде специалният пратеник на БГНЕС в белгийската столица Диана Тушева.

Наскоро събрахме над 800 000 подписа в България за референдум за строителството на АЕЦ „Белене“, успяхме, заяви Станишев. А, ако успея днес, за България този момент ще бъде велик. Ние не сме голяма страна в ЕС, но ако това стане европейските социалисти ще кажат: Да, ние вярваме в България. А вие винаги сте вярвали и подкрепяли нашата страна, за което ви благодаря, обърна се Станишев към делегатите на Конгреса.

Видях как нараства нашата увереност и сме готови рамо до рамо да водим промените в Европа и света, посочи той в словото си. Преди години говорих за необходимостта от конкретни предложения за излизане от кризата и предприемането на отворен подход към всеки, който иска да получи нашата подкрепа. Успяхме да променим европейските приоритети, правихме и дебат за създаване на заетост, направихме много и това е политическа и морална победа, продължи той. Говорих преди време за това, че трябва да защитим демокрацията, защото тя трябва да се пази и защитава ежедневно – и в старите, и в новите страни-членки на ЕС, убеден е Станишев.

Когато казваме каква е нашата алтернатива ние казваме, че работим усърдно върху политическите инструменти за постигане на растеж и заетост. Опитваме се да стабилизираме Европа, да се справим с дълговата криза. Трябва да използваме ЕИБ да се подсили, а многогодишната финансова рамка да се използва за растеж и социална подкрепа, посочи той.

Чух речта на г-н Барозу, в която той говори, че визията за ЕС е за федерация от нации. Ние сме готови за дебат както в нашето семейство, така и с опозицията по този въпрос, но ми се струва, че този дебат не е съвсем навременен, смята Станишев. Те казват, че там е рецептата за справяне с кризата – не мислите ли, че по-важното е да поспорим за това как да се справим с младежката безработица и никога да не се отказваме от това. Не мислите ли, че трябва да говорим и за проблемите на възрастните хора, които не могат да си позволят почти нищо с парите, които получават. Станишев подчерта, че трябва да се говори в по-голяма степен за социално уязвимите групи от хора. За да постигнем идеите си имаме нужда от политическа сила, за да защитим и опазим демокрацията, категоричен бе той.

Наскоро видях едно проучване в моята страна – повече от 50% от българите казват, че техният глас няма значение и че резултатите от изборите са манипулирани, отбеляза Станишев. Ние ще предложим механизъм за наблюдение във всяка страна, не само в моята и механизъм за санкции за тези, които нарушават правилата, обеща той.

ПЕС трябва да стане видима и разпознаваема партия, която да спечели доверието на хората в Европа, заяви социалистическият лидер. Ние сме единствената европейска партия, която има 22 000 активисти във всички страни на Европа, те са нашата армия за европейските избори, а ние ще имаме и общ кандидат за председател на ЕК, изрази увереност Станишев. Можем да постигнем успех само, ако работим заедно и подобрим своето единство. Станишев специално благодари в словото си на лидерите сред европейските социалистите – Мартин Шулц, Ханес Свобода, Филип Кордери. Трябва да направим една истински европейска кампания, да направим група, която ще подпомогне и националните кампании, призова той.

Наша отговорност е да засилим влиянието на ПЕС на световната политическа карта. Ще положим усилия за създаване на глобални стратегически мрежи и социални партньорства, каза Станишев.

Ако получа вашето доверие ще направя всичко възможно, за да направя страната ни горда, не само с историята си, но и настоящето, обеща Станишев. Накрая той изрази твърда увереност, че европейските социалисти ще спечелят доверието на гражданите на предстоящите европейски избори през 2014 година.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Обмислят и плексигласови прегради в помещенията, за да пазят изборните експерти
Гласуваме и с изтекла лична карта, отварят специални секции в COVID отделенията
ЦИК съвместно с Министерския съвет ще трябва да осигури средства […]

 

Студено време ни очаква през почивните дни, което ще продължи до вторник. Затопляне от югозапад ще има в сряда. Това прогнозира […]

 

„Гугъл“ ще преустанови политическите реклами на всички свои платформи от 14 януари, след насилието през миналата седмица в Капитолия, според имейл […]

 
 

към началото