твоята гледна точка
Сивата икономика в здравеопазването – между 50 и 75%, според работодатели
Автор Vnews, добавено на 28.02.2012 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Според по-голямата част от работодателите, участвали в национално работодателско изследване, сивите елементи в здравеопазването се движат в диапазона между 50 и 75%, а според 12,9% от работодателите те са дори над 75%. Това съобщиха от бизнес-организацията Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), цитирана от „Здраве.нет“ .
Непосредствено изследваните работодатели от здравеопазването считат, че сивите практики в техния бранш са по-скоро в маржа между 11 и 50%. А според 36% от работодателите от бранша, сивият сектор в предоставянето на услуги от областта на здравеопазването е едва 10%. От АИКБ отбелязват, че подобна реакция на работещите в бранша е обяснима – налице са опити ситуацията да се очертае в по-благоприятни краски. Но обществените нагласи в тази връзка са много остри и трябва да се търсят спешни решения – еднакво добри и за работещите в здравеопазването, така и за лицата, ползващи техните услуги, смятат от бизнес-организацията.
От там отчитат, че през последните години в областта на нормативната уредба бяха извършени множество промени в Закона за здравното осигуряване, написани бяха редица национални здравни стратегии и програми, коренно бе изменена системата на финансиране на сектора. Независимо от това, според представителите на бранш „Здравеопазване” най-важните фактори – причина за наличието на сиви практики, продължават да бъдат цялостната държавна политика (64% от работодателите), противоречивите и необмислени промени в законодателството (52% от работодателите) и съществуващите традиции за заобикаляне на законите (52% от работодателите). Според работодателите от здравеопазването, кризата в най-слаба степен оказва влияние върху обхвата и разпространението на сивата икономика в бранша – тя има своето стагниращо влияние, но не е най-голямата беда за здравеопазването.
Проблематично за бранша се оказва задържането на квалифицираните специалисти. В условия на растяща безработица в здравеопазването, проблемът за осигуряване на високо специализиран персонал продължава да стои с цялата си острота пред 64% от работодателите. Дефицитът е както по отношение на минимално необходимия медицински персонал, така и по отношение на специфични специалисти, в това число специалисти по здравен мениджмънт. Експерти от бранша споделят, че в днешни условия здравеопазването е изправено пред редица предизвикателства като недостатъчно финансиране на болниците, намаляване на броя на лекарите и сестрите, наличие на диспропорция във възрастовата структура на персонала на медицинските заведения, ниско заплащане на наетите лица, което в повечето случаи води до искане на „пари под масата” и подаръци от страна на пациентите.
От АИКБ посочват, че явен индикатор за посивяването на бранша е високото разпространение на корупционните практики при предоставянето на медицински услуги. Браншът се оказва сред най-уязвимите дейности за корупция, поради комплексния характер на здравната система и големия брой на участниците в нея. Предоставянето на медицински услуги е обект на сложно администриране, което в съчетание с недостатъчната прозрачност и ниският жизнен стандарт на медицинския персонал допълнително засилва риска от възникване на корупционни елементи, отбелязват от бизнес-организацията.
Плащането на „пари в пликче“ се сочи от изследваните работодатели като една от основните сиви практики в бранша (76%). Имат се предвид скритите доплащания от пациентите и техните близки. Поради своята разпространеност, нерегламентираните доплащания се превръщат в запазен знак за „сивост” в здравеопазването. Също така като типични сиви дейности в бранша са посочени даването и получаването на „подкупи” (посочено от 32%). Тук отново е включено вездесъщото „пликче“, с което се уреждат лекари, екипи, ВИП стаи и т. н. Нерядко „пликчето” се прикрива зад по-приемливи каузи като доброволни дарения, „дребни“ подаръци (най-често в парични знаци). Не липсват и случаи на откровени изнудвания.

От друга страна, факт е, че има лекари и цели болници, където подобен род практики са невъзможни, отбелязват от АИКБ. Вероятно затова делът на медицинските услуги, при които се налага да се дава „пликче с пари”, е 32%. Така сивото пликче с пари се оказва типично по-скоро за отношенията „лекар-пациент” и е свързано с очакванията на пациентите за по-качествени и своевременно предоставени услуги.
Друг силно разпространен вид сиви практики в бранша са финансовите нарушения, сочат резултатите от изследването. Това са практиките за нереално отчитане на показателите за финансовата и стопанска дейност. Голяма част от фирмите в бранша са склонни да обявяват по-ниски обороти, по-ниски печалби; да не издават финансови документи за част от сделките, да прибягват към кешови разплащащия с цел укриване на обороти. Това повдига въпросът за необходимостта от реформи в здравеопазването и привеждането на пазарния характер на предлаганите услуги в съответствие с уникалността на бранша и неговата значимост за здравето на обществото като цяло, смятат от АИКБ.
Що се отнася до необходимите промени в сектора, браншовото изследване подсказва, че трябва да се тръгне от извършването на редица законодателни промени, целящи ограничаването на обхвата на сивите практики в бранша. Преобладаваща част от работодателите от бранша (87.5%) смятат, че осъществяването на по-строг и ефикасен контрол срещу нелоялната конкуренция би спомогнало за по-добрата работа на фирмите в бранша. Не по-маловажно за нормалното функциониране на фирмите е също така намаляването на административните прегради и бюрокрацията (79.2%). Предприемането на инициативи, свързани с изменения в областта на трудовото законодателство, в това число намаляване на корпоративния данък и вноските на дължимите социални осигуровки за наетите лица, се сочат от работодателите като мерки, които биха способствали за намаляване на сивите практики в здравеопазването.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Точно в 9 часа в четвъртък ще бъде отворен политическият пазар в 45-ото Народно събрание.

От три дни по кьошетата на държавата се предлагат различни стоки от политическите работилници, структурират се нещо […]

 

Тринадесет държави членки на Европейския съюз са постигнали съгласие по седем критерия, които ще бъдат необходими за прилагане на сертификати за […]

 

До няколко дни разрушителите “Доналд Кук” и “Рузвелт” на американския флот ще влязат в Черно море през Босфора. Турция изпрати съобщение […]

 
 

към началото