твоята гледна точка
Зехтинът – отслабване, лечение, дълъг живот
Автор Vnews, добавено на 12.07.2011 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Мазнините са причината за редица заболявания , но истината е, че не може без тях. Липсата им ни лишава от бетакоратин, което води до отслабване на зрението, кокоша слепота и далтонизъм. Най-здравословната и най-бедна на калории мазнина е зехтинът. Той е продукт от дървото с благословени плодове – маслиновото, което е известно повече от 5000 години. Зехтинът е единствената мазнина, която се употребява във вид извлечен от плода. Маслините се берат при промяна на цвета, мачкат се същия ден или до 48 часа. Студеното пресоване или центрофугиране позволява да се запази вкусът, хранителната стойност и цвета на маслината. Филтрира се с цел отстраняване на утайката. При киселинност над 1% се обработва допълнително.
Качественият зехтин е студено пресованият (extra virgin), съдържащ 10% линолева и 80% олеинова киселина, богат е на витамините A, E и D, фосфор, желязо, белтъчини и минерали. Нещо много важно е, че олеиновата киселина намалява лошия холестерол и увеличава добрия. Студено пресования зехтин се усвоява 100%, слънчогледовото олио – 83%, а нашумялото сусамено семе – 57%. Един литър зехтин се получава от около 5 кг. маслини.

Изборът на зехтин е като избора на вино – винаги има по-добър. Древния автор Плимиус споменава, че има две важни течности за човека – виното и зехтина, като най-добрите не си пробвал.
Класификацията на зехтина се определя от Международния съвет за маслиново масло /IOOC/ включващ 23 държави със седалище Мадрид. Съществуват следните групи зехтин:
1.Popace – рафинирано маслиново масло,най-ниско качествено,с най-ниско съдържание наполифеноли;
2.Olive Oil /маслиново масло/ -смес от рафинирано масло и Extra virgin;
3.Extra Virgin -получава се чрез пресоване на маслини с киселинност не повече от 0,8% . Не съдържа рафинирано масло.
Следете внимателно какво пише на етикетите и на разни скрити места по опаковката. Трикове на търговците, често скриват или изкривяват истината за даден продукт. Така например зехтин на който пише Extra Virgin, Extra или Virgin е всъщност не студено пресован, а зехтин направен от костилките на маслината. Разликата е съществена. Затова следете етикетите.
Казват,че маслините и зехтинът са елексира на дълголетието.Маслините лесно се усвояват и благодарение на ниската киселинност регулират освояването на мазнините и солите в стомаха.
Системното използване на зехтин предпазва от редица заболявания на сърдечно-съдовата система, стомашния тракт, намалява риска от рак и много други. Той се използва като лечебно средство при:
– изгаряния – 2 ч.л.зехтин смесен с един белтък се маже върху наранените повърхности;
– за пречистване стомаха -1 с.л. на гладно;
– уморени крака – масаж със зехтин и лимон;
– високо кръвно – 40мл.зехтин сутрин на гладно. Полифенолът разширява артериите,прави ги по-гъвкави инамалява кръвното налягане;
– срещу колики -2-3 капки на всяко ядене;
– при ухапване от насекоми – мазане;
– намалява риска от исхемична болест – 2 с.л. на ден;
– срещу запек – 1 с.л. при вечерна супа;
– бъбречни болки – изпиите 300 гр. зехтин по 1 с.л. през половин час;
– лекуване на мазоли – налагане на счукан чесън със зехтин;
– като слабително -1 ч.ч. вода с 1 с.л. зехтин на гладно;
В зехтина“Extra Virgin“се съдържа противовъзпалително средство олекантал. Не на последно място е зехтинът действа стимулиращо на паметта. Общо казано той помага на хората да са по-здрави и удължава живота им.
Не на последно място ако искате да отслабнете – консумирайте много зехтин.
В Гърция средно годишно от човек се консумират над 24 кг. зехтин, в Испания над 13 кг., в Италия над 12 килограма. Къде сме ние?
Това е политика на държавата и финансови възможности. Например 2006 г. в южната ни съседка е обявена за „Година на маслиновото дърво и зехтина“. Примамливо в България да бъде „Година на киселото мляко и мътеницата“ например.
Славата на зехтина не свършва до тук. Демостен казва , че ще живееш 100 г., ако ядеш мед и се мажеш със зехтин. Да не говорим за използването му в кулинарията, макар филия със зехтин поръсена с пипер да не звучи много автеннично и апетитно! Но за това друг път.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Hot News

Тройно по-скъпа „Гражданска отговорност” за нарушителите на пътя. При повечето застрахователни компании цената на задължителната полица ще зависи от това дали водачът е предизвикал произшествие или не, съобщава Нова тв.

При различните […]

 

Новините, свързани с работата на Националната агенция за приходи, влизат във Фейсбук, съобщава Стандарт. НАП представя нова, напълно преструктурирана версия на […]

 

Данъкът върху доходите от лихви по депозитите ще се увеличи отново на 10% през 2015 г.

Това съобщи в интервю за „Труд“ […]

 
 

към началото