твоята гледна точка
Боледуваме от ротавирус поне веднъж в живота. Ваксина предпазва децата
Автор Vnews, добавено на 28.02.2011 година, в категории: Доктор Ох Боли, 3 коментара

Кои са най-често срещаните заболявания? Как можем да ги разпознаем в домашни условия? Кои са специалистите, които могат да ни помогнат? Как да стигнем до тях и какви са техните съвети без да губим безценно за здравето ни време? Отговорите на тези въпроси ще се опита да дава електронното издание vnews.bg. В любимата на много наши читатели рубрика „Здраве и красота“ ще представяме варненските специалисти от различни области на медицината с техните полезни съвети за малки и големи.Ако има теми, които ви интересуват, ако искате да видите в рубриката конкретен специалист – пишете ни на vnews@vnews.bg.

За една от най-често срещаните инфекции сред децата – ротавирусната, последствията от боледуването, лечението и профилактиката – семейният лекар – д-р Стефка Харитонова

 

Визитка

Д-р Стефка Харитонова завършва  Варненския медицински университет през 1996 г със специалност „Педиатрия”.  Като семеен лекар работи от 2000-та година. Интересува се задълбочено от алергичните заболявания сред децата, както и от общоукрепващата терапия и профилактиката.

Ротавирусите – 100 процента заразяване

Няма дете, което да не се е заразявало с ротавирус. Специфичното при този вид вируси е, че хигиената, колкото и добра да е тя, не ги унищожава. Показателен факт е, че те живеят върху ръцете минимум два часа. Това прави 100 процента сигурно заразяването на всеки от нас поне веднъж в живота с ротавирус. Въпрос на собствен имунитет е начинът, по който ще протече болестта и лечението й.

Поради устойчивостта на ротавирусите, първото боледуване не прави имунитет. Второто боледуване, за което причина е този вид вируси, преминава като първото. Чак след третото заболяване с този причинител се изработва имунитет. Дори и тогава преболедуване има, но то е в рамките на 24 часа.

Ротавирусите поразяват до 95 процента от децата до 5-годишна възраст и са причина за 50 процента от чревните инфекции в детска възраст. Те са най-честата причина за повръщането и диарията, които в почти всички случаи водят до бързо обезводняване на организма.

Колко опасна може да е инфекцията с ротавирус

Доказано е, че ротавирусът се изолира и два месеца след излекуване на детето и то продължава да излъчва инфекцията. Наблюденията показват, че в това време се резвива и вторичен лактазен дефицит, тъй като се подтиска ензима лактаза, от който зависят силните колики. Това изисква спазването на безлактозна диета с постепенно връщане към нормалното мляко,  за да не се развие непоносимост към белтъка на кравето мляко. За децата на кърма, безлактозната диета се спазва от майката. Наблюденията показват, че кърмените деца се възстановяват по-бързо от тези, които се хранят с адаптирано мляко.

Лятото на 2010 година бе изключително тежко поради високия брой заболели от чревни инфекции. Тогава започна и интензивен скрининг на вируса и той вече е разпознаваем по клинична картина. Характерен белег за ротавирусната инфекция е непрекъсната коремна болка, срещу която няма лек.

Често се наблюдава като последствие съчетаването на лактазния дефицит с глутенова непоносимост, което подлага на изпитание и лекари и родители при определяне на хранителния режим на децата с такава диагноза.

Най-често прилагано в такива случаи е диетичното лечение. Минимум три месеца са необходими за възстановяване на ензимната функция и захранването отново с млечни продукти на преболедувалото дете. Трябва да се знае, че лактазния дефицит не е алергия към млякото, а непоносимост на организма към него.

Целият този процес – от заразяването с ротавирус до възстановяването чрез диета води до снижаване на локалния храносмилателен имунитет. В резултат децата стават по-възприемчивикъм инфекции и започват често да боледуват. Това е и една от основните причини при наблюдаван висок брой на чревно-вирусни инфекции през лятото да има и много болни деца през есента. Един от рисковите фактори с най-висок процент заболеваемост от ротавируси е плажуването и къпането в морето.

Симптоми на ротавирусната инфекция

Много бързо, буквално за час, децата, заразени с ротавирус, започват да повръщат. Дори и излива да е еднократен в рамките на максимум два часа при болното дете се наблюдават всички белези на обезводняването.  То отпада рязко, след което следва висока температура, коремна болка и се стига до диария.

Всички тези симптоми се развиват от 24 до 48 часа. Острото състояние на инфекцията – ротавирусен ентерит, продължава средно 7 дни. Задължително е в тези случии децата да се подложат на болнично лечение.

За съжаление, в някои от случаите преболедуването на ротавирусна инфекция може да засегне панкреаса, черния дроб, жлъчката,  има регистрирани случаи  и на отключен диабет до 2-ия месец от заболяването.

Лечението

Задължително е то да се провежда в болница, тъй като силно обезводнения организъм се нуждае от обилно оводняване. Поради естеството на протичане на инфекцията обаче често то не може да стане през устата, тъй като болните деца повръщат погълнатите течности. Затова най-често то е венозно, което води и до по-бързо възстановяване. Включват се симптоматични средства като пробиотици, запичащи прахчета, диета.

Ваксинация до 6-ия месец пази от ротавирусите

Заразяването с ротавируси вече може да бъде предотвратено. По препоръка на Световната здравна организация от началото на миналата година имунизацията срещу ротавирусите е включена от нашето Министерство на здравеопазването в списъка на препоръчителните имунизации. Всички родители, които желаят да предпазят децата си от тези вируси, могат да дадат ваксината чрез личния си лекар. Тя се приема през устата в две дози между 6-тата седмица и най-късно до 6-ия месец след раждането на детето. Втората доза се дава месец след първата. Двете дози имитират двете преболедувания на ротавирусните инфекции, след които организма си създава имунитет срещу тях.

Към момента ваксинацията срещу ротавируси е препоръчителна и ваксината се заплаща от родителите. Продуктът, който се предлага на нашия пазар, е с цена около 140 лева за едната доза.

Кои деца не се ваксинират

В категорията на неподлежащите на ваксинация срещу ротавирусите деца са тези, които са с вродени чревни инфекции. Препоръчително е преди имунизация на всяко дете да се направи микробиологично изследване на фекалии, за да е сигурно, че то не страда от чревна инфекция, която не толерира ваксинирането. Наличието на клепсиела, например, е достатъчна причина да не се прави имунизация срещу ротавируса. Причината е, че ваксината може да предизвика разболяване, в резултат на което да се стигне до усложнения.

При останалите деца рядко има странични ефекти. В моята практика с ваксината досега само при едно дете се налюдава коремна болка и коликчна криза в резултат на имунизацията.Споделете текущата публикация:

3 коментара до сега

 • Ралица Гагова:

  Колко често може да боледува едно дете от рота вирус
  два пъти от които тежко и един път леко.
  Това означава ли че след третия път макар и леко,независимо от интервала на време на заразяване
  се изгражда имунитет срещу рота вирус,и има ли как дете на 4-години да бъде предпазено за последващи.


 • Таня Балтаджиева:

  Заразен ли е РОТАВИРУС?


 • Силвия:

  Дъщеря ми прекара ротавирус.От 2-3 дни е напълно възстановена.Интересува ме какви храни да и давам за да не й дразни стомаха,освен тези който досега ползвахме(препечен хляб,банани,сухари,сирене и др.)Кога мога да започна да давам кашкавал,кисело мляко,сладки десерти,други зеленчуци отсен морков и картоф.Личния лекар ми казва да не бързам,но все пак нали трябва да се върнем към нормален режим на хранене.Ако избързам с някоя от храните това ще се отрази ли зле на корема й?Благодаря Ви!


Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Електронният прием за детските градини във Варна стартира на 20 април, в 10:01ч. Първото заявление е регистрирано в 10:02ч. През първия половин час са по електронен път са подадени 556 заявления, […]

 

Със средства от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира основният ремонт на виадукт „Звездица“ при 2-ри километър на автомагистрала „Черно море“, […]

 

Дигитални пръстови отпечатъци на притежателите да съдържат задължително всички лични карти на гражданите на ЕС, пише “24 часа”. Предложението е на […]

 
 

към началото