твоята гледна точка
Тайните за приготвяне на вкусна италианска пица
Автор Vnews, добавено на 04.03.2021 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Искате ли да знаете как да си направите истинска италианска пица? Най-добрият начин е да получите личен урок от готвачите в някоя от най-добрите пицарии в Рим. Но ако скоро няма да ходите до тази невероятна столица, е най-добре да се поучите от съветите по-долу.

Помнете, че най-важната част е да се направи италианското тесто за пица! Не само основата на пицата, тестото е това, което придава на ястието текстура, задържа вкусовете и – ако е направено правилно – може да ви накара да се почувствате сякаш сте в Италия, независимо къде се намирате в момента.

Но първо… любопитни факти

Въпреки че се е превърнала в най-популярната италианска храна в чужбина, пицата и Италия не винаги са били синоними. Всъщност тя дори не е съществувала до 19-ти век, когато се появява като бърза храна по улиците на Неапол.

В началото (а и до днес), колкото по-проста е била пицата, толкова по-добре. Класическата пица Наполетана се състои само от тесто с доматен сос, риган или босилек, малко чесън, сол и зехтин.

Разбира се, италианската храна е много регионална, пиците също. Тази световноизвестна пица в Неапол е известна като „pizza alta“ (с дебела кора), докато тази в Рим е традиционно тънка и хрупкава.

Подобно на останалата част от италианската храна, пицата е най-добра – и най-автентична – когато се приготвя с пресни местни съставки.

Съвети за приготвянето на истинска италианска пица

Разтворете мая в средна купа с топла вода. Не студена и не гореща, а топла! Това е видът вода, която дрождите харесват най-много. Разбъркайте, докато маята се разтвори.

Поставете брашното на плота за месене под формата на вулкан. Помислете за връх Везувий… подходяща аналогия, тъй като Неапол е кралят на всички градове, в които се прави пица.

Изсипете сместа от маята и топлата вода, заедно с останалите съставки според рецептата, в „кратера“ на вулкана.

Месете всичко заедно в продължение на 10 до 15 минути, докато тестото стане гладко и еластично.

Намажете купа с малко зехтин и сложете тестото вътре. Обърнете тестото, така че горната част да е леко намаслена.

Покрийте купата и оставете тестото настрани, за да почива поне четири или пет часа.

Загрейте фурната до около 200 ° C.

Разточете. Сега е вашата възможност да решите колко дебела искате да бъде вашата пица! Само не забравяйте, че основата ще се надуе малко, докато се пече.

Прехвърлете тестото върху намаслена тава за пица или хартия за печене.

Добавете доматен сос, ако искате пица роса (червена пица). Много пици в Италия всъщност са пица бианка, без доматен сос, така че не се чувствайте задължени. Намажете краищата на кората с малко зехтин.

Печете вашата пица за около 10 минути, след това отгоре добавете сирене моцарела (нарязано или настъргано), както и всякакви други съставки.

Нека ястието се готви, докато кората се запече и сиренето се разтопи. Като вдигнете пицата, за да надникнете отдолу, трябва да се уверите, че и дъното е покафеняло.

Извадете пицата от фурната и за истинско италианско усещане украсете с няколко листа босилек. И се наслаждавайте!

Да научите повече за храната е една от най-големите радости от пътуването до Италия. С малко старание, можете да пренесете това преживяване и у дома.

А ако не ви се готви, вкусна италианска пица можете да си поръчате тук: https://www.foodpanda.bg/cuisine/italianska-delivery-sofiya!

 



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

advert-vnews1

Hot News

Времето ще бъде предимно облачно – максималните температри ще са предимно между 10° и 15°. Това съобщи за „Фокус“ дежурният синоптик Виктория Клещанова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Днес ще […]

 

Страните от Европейския съюз фиксираха на една година валидността на действие на регламента за европейски санитарен сертификат, имащ за цел да […]

 

„Над 750 000 допълнителни дози от ваксината на „Пфайзер“ ще получи България, благодарение на европейската солидарност“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото