твоята гледна точка
В с. Кичево ще създадат информационно-образователен център „Син растеж“
Автор Vnews, добавено на 25.02.2021 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Информационно-образователен център „Син растеж“ ще бъде създаден в с. Кичево, община Аксаково. Това съобщи днес на пресконференция в Арт салона на Радио Варна Красимира Дянкова – ръководител на европроекта по Процедура BG14MFOP001-4.006 „Подобряване на достъп до рибарска инфраструктура и увеличаване на синия потенциал“ , МИРГ „Варна, район Аспарухово-Белослав-Аксаково“. Тя уточни, че бенефициент е община Аксаково.

В рамките на проекта ще се извърши основен ремонт в сградата на кметството и преустройство на част от помещенията в информационно-образователен център. Теще се обзаведат и оборудват в съответствие със съвременните изисквания за обучение и представяне на информация. В рамките на проекта за 12 месеца центърътще функционира, като промотира водното и морско богатство на територията на МИРГ. С цел разпространения на знания за водното богатство и Европейска стратегия „Син растеж“ ще се проведат обучителни курсове и широка информационна кампания на територията МИРГ, заяви координаторът на проекта Нели Михайлова. Отпуснатите средства за мероприятията са 344 276,62 лева. Изпълнението на проекта трябва да започне на 16 април и да завърши на 16 октомври т.г.

Проектът цели подобряване средата на живот на територията на МИРГ „Варна, Район Аспарухово – Белослав – Аксаково“ чрез подобряване на техническата инфраструктура и създаване на условия за повишаване на капацитета на местната общност за морския, природния и културен потенциал на територията.

Предвидени са дейности за популяризирането на рибарството и „Синия растеж“, включващи обучения за придобиване на професионална квалификация „Работник в рибовъдство”, образователни часове за деца в училищна възраст, организиране на съботно неделни курсове с образователна цел за деца и възрастни. Ще бъде организирана широка информационна кампания „Син растеж“ по училищата и населените места, в които има съсредоточени рибарски общности чрез раздаване на брошури с информация за проекта, информационно-образователния център; изпращане на информация за информационно-образователния център до различни общински и държавни институции, асоциации, мрежи за опазване на синьото богатство и др.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Времето ще бъде предимно облачно – максималните температри ще са предимно между 10° и 15°. Това съобщи за „Фокус“ дежурният синоптик Виктория Клещанова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Днес ще […]

 

Страните от Европейския съюз фиксираха на една година валидността на действие на регламента за европейски санитарен сертификат, имащ за цел да […]

 

„Над 750 000 допълнителни дози от ваксината на „Пфайзер“ ще получи България, благодарение на европейската солидарност“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото