твоята гледна точка
България иска пътувания без COVID ограничения в Европа
Автор: 24 часа, добавено на 18.02.2021 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Да бъдат отворени границите в Европа за свободно придвижване на хора с цел възобновяване на туристическата дейност. Тази позиция ще защитава България на предстоящия неформален съвет на министрите на туризма от ЕС на 1 март. Тя бе одобрена от правителството в сряда.

Мерки за възстановяване на туризма в ЕС ще обсъдят министрите на неформалния съвет. Сред тях е и възстановяване на свободното движение.

Необходимо е разработване на цялостна нова стратегия на европейско ниво за развитие на туризма, се казва още в българската позиция. За това трябвало да има финансиране и от специализиран европейски фонд за туризъм.

В началото на пандемията миналата пролет 17 държави от ЕС въведоха ограничения за преминаване на границите. Поуката е, че това не спря разпространението на заразата, но се отрази изключително много на единния пазар, заяви в сряда председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Според нея изводът е помогнал на ЕС да реши да съгласува въвежданите противоепидемични мерки. През декември миналата година ограничения по границите имаше в четири държави от ЕС, последно броят им е девет, даде пример тя, цитирана от БТА.

Винаги трябва да се имат предвид защитата на общественото здраве и необходимостта от свобода на движение, заяви председателката на ЕК. Важно било да се следи къде заразата се разпространява повече и да има предупреждения. А

хората от

червените райони

да бъдат

разколебавани

в желанието

си да пътуват

Държавите от ЕС одобриха този подход. Вирусът ни научи, че затварянето на границите не помага и е в наш интерес да прилагаме взетите съвместно решения, допълни Фон дер Лайен.

Германия, Белгия, Дания, Унгария, Австрия, Португалия, Испания, Финландия и Норвегия вече въведоха временни ограничения за пресичането на техните граници като противоепидемична мярка, сочат официални данни на ЕК.

Берлин например обяви миналата седмица, че затваря границите си и класифицира Чехия и австрийската провинция Тирол като “зони на мутации на коронавируса”. Досега съседните на Германия страни не бяха включени в тази категория, където вече са Португалия, Ирландия, Великобритания, Бразилия и Южна Африка. За пристигащите са наложени забрани за mвлизане на територията на федералната република. Изключения има само за германците и чужденците с постоянен адрес в страната, както и за медицинския персонал, за транзитно преминаващите и за превоза на стоки.

От неделя насам

хиляди бяха

върнати на

германската

граница

заради въведения контрол. Полицията е спряла около 5000 души, идващи от Чехия и Тирол. Всички трябва да покажат отрицателен тест за COVID.

Проверките предизвикаха силна критика от Австрия и от ЕС, който се надяваше на съвместни усилия от държавите за потискане на разпространението на вируса този път, за разлика от първата вълна миналата пролет, когато страните предприеха едностранни действия по границите.

ЕК е загрижена от последните едностранни решения по границите, заяви комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс в неделя. “Вирусът няма да позволи да бъде спрян от затворени граници”, добави еврокомисарката по здравеопазване Стела Кириакидес.

Ако не бъдат удължени, повечето от ограничителните мерки в различните европейски страни ще бъдат в сила до края на февруари, с изключение на Дания, където се предвижда да продължат до 11 май.

Представители на ЕК в сряда уточниха, че правилата за Шенген допускат ограничаване на движението, когато това е необходимо за опазване на обществената сигурност, включително на общественото здраве.

Те отбелязаха, че ЕК разполага с възможност да предприеме наказателни процедури в случай на нарушение на европейското законодателство, но едва ли в случая това би бил най-полезният ход. Има обаче съмнения в необходимостта от някои ограничения, въведени от Финландия и Унгария. Източници от комисията поясниха, че до държавите от ЕС ще бъде изпратено писмо с призив да прилагат препоръките на комисията, с които сами са се съгласили през януари.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Китайските власти наложиха глоба от 18,2 милиарда юана (2,78 милиарда долара) на китайския гигант в сферата на електронната търговия „Алибаба“ (Alibaba) […]

 
Властта

Депутатите създадоха временна комисия, която да направи проверка на разходите на Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с […]

 
Здраве и красота

Не бихме могли да го постигнем сериозен колективен имунитет при този темп на имунизация. Сега все повече се смята, че трябва […]

 
Жълто

В съвместно изявление Дженифър Лопес и Алекс Родригес обявиха в шоуто „Днес“, че отменят годежа си отпреди две години.

„Осъзнахме, че се […]

 
 

към началото