твоята гледна точка
Правят изолатори до изборните секции
Автор Vnews, добавено на 16.02.2021 година, в категории: Изборът, Коментари (0)

Стаи, в които да могат да бъдат изолирани хора, докато дойде медицински екип, ако в изборния ден проявят симптом на вирусно заболяване, ще има до секциите.

Идеята е да има помещение, в което, ако на избирател, член на секционна комисия или пък наблюдател му прилошее, да може да бъде отделен от останалите. Тези помещения трябва да бъдат определени от кметовете, това стана ясно на заседанието на ЦИК.

Подобни помещения се предвиждат в проекта за здравен протокол, а комисията изпрати писмо до здравния министър проф. Костадин Ангелов с бележките си по него. По думите на проф. Ангелов здравният протокол с указанията за мерките на първия у нас вот по време на пандемия, трябва да е готов до 18 февруари.

В писмото ЦИК уточнява кои са лицата, участващи в изборния процес, освен членовете на секционните комисии, и какви са техните функции.

Кметовете или областните управители трябва да са отговорни за доставката на предпазните средства и дезинфектантите, с които трябва да разполагат членовете на секционните комисии, уточниха от ЦИК в отговорите си до здравния министър.

Комисията иска указания от здравните власти при какви условия могат да се проведат обученията на секционните комисии, както и какви мерки за дезинфекция да се предприемат за подвижните урни, с които ще гласуват хората под карантина.

ЦИК очаква указания от здравното министерство и за начина на организация на работа на подвижните секции. По закон право да гласуват с мобилни урни имат лица с трайни увреждания, които не им позволяват да стигнат до секция, а след последните промени в закона за извънредната епидемична обстановка – и поставените под карантина или задължителна изолация. Комисията пита дали двете категории лица могат да бъдат в общ избирателен списък за гласуване с подвижна секция, или трябва да са в отделни списъци и съответно да гласуват с различни мобилни урни.

Членовете и администрацията на ЦИК заявяват готовност да бъдат ваксинирани на 19 февруари и с друго писмо питат здравното министерство дали имунизацията може да се случи този петък. Освен това ЦИК ще издаде указания до Районните избирателни комисии да подготвят списъци на желаещите им да се ваксинират членове и след това да ги изпратят на съответната РЗИ. След това всяка РИК трябва да се координира със съответното РЗИ за дата за поставяне на първата доза ваксини.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Обмислят се различни мерки за областите с най-висока заболеваемост от коронавирусната инфекция. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов след среща с представителите на всички 28 регионални здравни […]

 

Средната учителска заплата да стигне 2500 лв. до 2025 г., а на университетските преподаватели – 2800 лв. Тази цел за следващия […]

 

Осем седмици преди Великден православната църква чества Месни заговезни.

Освен Неделя Месопустна, празникът се нарича още Денят на Страшния съд.

Това е последният […]

 
 

към началото