твоята гледна точка
Правят изцяло нов имотен регистър
Автор Vnews, добавено на 10.02.2021 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Стартира обществена консултация за установяване на пречките пред създаване на нов имотен регистър в страната.

Събират мнения от хората за съществуващите пречки до 10 март

Само в седем общини има открито производството по създаването му

Вписването на актовете не е променяно от XX-и век

Изцяло нов имотен регистър ще бъде направен в България. Това се налага, тъй като вписването на актовете за прехвърляне на права върху недвижими имоти в България не е променяно от XX-и век и то става чрез т. нар. персонална или поименна система. При нея за съответното лице – прехвърлител, се открива поименна партида, в която се нанасят данни за извършените от него прехвърлителни сделки или вписани срещу него искови молби, възбрани и др. Със Закона за кадастъра и имотния регистър, който е в сила от 1 януари 2001 г., се предвиди създаване на имотен регистър, който да се състои от партидите на недвижимите имоти. По този начин започна преходът от “персонално” (поименно) към “поимотно” (реално) вписване.

До момента обаче новият имотен регистър не е създаден. Кои са причините, които не позволяват реалното създаване на имотен регистър, ще се опитат да разберат със стартирана обществена консултация на портала www.strategy.bg. Становища от хората и институциите, свързани със създаването на имотния регистър, се събират до 10 март.

Преминаването от персонално към поимотно вписване изисква цялостно изграждане на нов имотен регистър, а създаването, съгласно действащата правна уредба, преминава през две фази – откриване на производство по създаване на имотен регистър за отделен съдебен район и въвеждане на регистър за съответния район, след като за територията на района са били одобрени и влезли в сила кадастрална карта и кадастрални регистри.

Към днешна дата само в Балчик, Благоевград, Каварна, Добрич, Асеновград, Троян и Несебър има открито производството по създаване на регистъра. Въпреки че първите заповеди са издадени още през 2006 г., в нито един от тези райони не са създадени за целия район нито т. нар. предварителни имотни партиди, нито имотни партиди, независимо че за голяма част от тези райони са одобрени кадастрални карти.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Времето ще бъде предимно облачно – максималните температри ще са предимно между 10° и 15°. Това съобщи за „Фокус“ дежурният синоптик Виктория Клещанова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Днес ще […]

 

Страните от Европейския съюз фиксираха на една година валидността на действие на регламента за европейски санитарен сертификат, имащ за цел да […]

 

„Над 750 000 допълнителни дози от ваксината на „Пфайзер“ ще получи България, благодарение на европейската солидарност“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов […]

 
 

към началото