твоята гледна точка
CARPE DIGEM – проектът за дигитални иновации в 7 държави
Автор Vnews, добавено на 31.01.2021 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

CARPE DIGEM е проект с варненско участие, който цели да направи връзка между нововъзникващи и периферни региони в Европа чрез дигитални иновационни екосистеми

10 партньори от 7 държави в периферните, селските и нововъзникващите европейски региони си сътрудничат, за да помогнат на всеки партньор да развие приобщаващи екосистеми и услуги за цифрови иновации, които отговарят на настоящите и бъдещите нужди на техните икономики и общество, за да станат динамични играчи в местното и глобалното развитие.

Експерти от Франция, Словения, Ирландия, Португалия, Естония, Испания и България  работят в тясно сътрудничество с техните регионални, публични, частни и общностни заинтересовани страни, за да могат да общуват по-добре и да управляват своите региони в подобряване на стратегиите за дигитална трансформация, прогнозиране и развитие на нови умения и компетенции за в бъдеще.

Партньорство по проекта от страна на България спечели иновативното сдружение “Бизнес агенция”, което има богата история и сътрудничество в европейски проекти.

CARPE DIGEM се занимава главно с това как да бъдат създадени функциониращи и устойчиви цифрови иновационни екосистеми в региони, за които се смята, че са извън цифровото, икономическо и социално ядро на Европа, традиционните „получатели“ на иновации и промяна. Проектът ще покаже как може съвместно да се катализират, използват и разширяват  междурегионалните дигитални екосистеми извън столичната Европа.

Партньорите по проекта споделят мнението, че дигиталната трансформация е повече от това да се ускори усвояването на дигиталните технологии в периферните и нововъзникващите региони. CARPE DIGEM създава функционални дигитални иновационни,  помага участниците да развият своите умения, необходими за създаването на икономически и социални възможности чрез осъзнаване на ползите от прилагането на нови технологии.

В ограниченията, въведени в ковид времето, партньорите обмениха добри практики по време на виртуални срещи. Ето темите на някои от тях – как може дигитализирането да помогне на туризма; пристигащите в Мадейра, са любезно помолени да изтеглят мобилно приложение, което позволява на властите да проследят историята на пътуванията им, симптоми (ако има такива) и местонахождението им на острова; специална програма, създадена за повишаване на конкурентоспособността в бизнес мрежата на испанските Балеарските острови, като помага на компаниите да реализират своите идеи, фокусирайки се върху създаването на нов бизнес; как в Словения се опитват да “хакнат” кризата; как на остров Мадейра решават наболял воден проблем; как един ирландски град преживява пълна дигитална трансформация; как си проправят път иновациите в малките населени места. За тези и други интересни практики повече информация може да намерите на сайта на проекта, както и на уебстраницата на “Бизнес агенция”.  Последвайте нас и проекта във Фейсбук, за да не изпускате новини около него.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Времето ще бъде предимно облачно – максималните температри ще са предимно между 10° и 15°. Това съобщи за „Фокус“ дежурният синоптик Виктория Клещанова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Днес ще […]

 

Страните от Европейския съюз фиксираха на една година валидността на действие на регламента за европейски санитарен сертификат, имащ за цел да […]

 

„Над 750 000 допълнителни дози от ваксината на „Пфайзер“ ще получи България, благодарение на европейската солидарност“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов […]

 
 

към началото